VİLLA KÖY: SAYFİYE

Uludağ’ın eteklerinde bir doğa harikası
 Tarih: 02-12-2022 20:46:27
VİLLA KÖY: SAYFİYE

Doğrusu gördüğümde şaşırmadım değil.

Klasik köy evlerinden uzak bir yapılaşma. Evlerin tamamına yakını villa tipinde.

Uludağ’ın eteklerinde kurulu doğa harikası bir köy Sayfiye.        .

Bir mesire yeri olarak kullanılan köyün bütün altyapı hizmetleri tamamlanmış

Kısaca yazlık olan Sayfiye  iki farklı manada kullanılmakta. Malum, insanların yalnızca yaz mevsiminde kaldığı konutlara sayfiye yeri denilmekte. Bunun dışında turistik bölgeler için de aynı sözcük dillenmekte.

Bursa’nın yeşil kalesi Kestel ilçesine bağlı olan Sayfiye de sakinlerce dingin ve huzur ortamı hakim kılınmış.

Rehberimiz köyün ileri gelenlerinden Fikret Bey. Günümüzün mahallesi Sayfiye köyünün tarihçesini soruyorum. Cami duvarında yer alan kitabeyi işaret ediyor. Birlikte okuyoruz, şu ifadeler yer alıyor:

‘Sayfiye köyünün kuruluşu 1877-1878 Rumi 1293 yılında Osmanlı- Rus harbinde Artvin ili Borçka ilçesi Murgul bucağında ikamet eden birkaç köyün ikâmetgâhlarını Miladi 1901-1902 Rumi 1316 yılında İngiliz ve Rusların işletmekte olduğu bakır madenleri fabrikasının topraklarının istimlakı nedeni ile yerlerini satıp Bursa'ya gelmişlerdir.  Zamanın padişahı Sultan Hamid'in fermanı ile Bursa'nın 35 km doğusundaki bulunan BAYDIN (bu yer Roma İmparatorluğu zamanında İznik derebeyinin mesire yeri ve avlanma alanı olarak kullanılıyormuş)diye bilinen bu yere yerleşmişlerdir daha sonra cumhuriyetin kurulması ile köyün adı SAYFİYE olarak değiştirilmiştir.’

Yıllara göre köy nüfus verileri; 1997 yılında 287, 2000 yılında 300 olarak tespit edilmiş.

Sayfiye, Bursa iline 32 km, Kestel ilçesine 20 km uzaklıkta.

Kestel’de metro son durakta yer alan garajda Burulaş bağlantılı D 16- 17 hatlı toplu taşıma minibüsleri ile Sayfiye’ye ulaşmak mümkün.

Bir süredir Kestel köylerini ziyaretle; gözlemlerimi fotoğraflar eşliğinde vitrine çıkarma çalışmasına, bu yazımla son değil ara veriyorum.

Şurası bir gerçek ki; yıllardır gerek sanayi ve gerekse tarımsal alanlarda atılımlar gerçekleştiren Kestel sahip olduğu doğal zenginlik ve güzellikleriyle de Bursa’nın bir incisi.

 

Etiketler
  DİĞER BURSA Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş