Umutlarımız masmavi

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık gününde Bursa Otizm Dernekleri Platformu basın bildirisi kalabalık katılımla okundu.
 Tarih: 03-04-2024 23:21:57
Umutlarımız masmavi

BİLGİCİ EKSİKLİKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Bursa Otizmli Bireyler ile Anneleri Yardımlaşma Derneği (Bobayder) Başkanı Kıymet Bilgici,  özellikle otizmli bireylerin yatılı bakım merkezi ve mola evi eksiklikleri ile eğitimdeki eksiklikler, istihdamdaki sorunlara vurgu yaptı.

250 otizmli birey aileleri, Bursa Vali Yardımcısı Sultan Doğru, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal'ın katılımıyla gerçekleşen Farklılıklarımızla Güçlüyüz Otizm günü İftarın ardından tamamlandı.

2 NİSAN BİLDİRİSİ

Bursa Otizm Dernekleri Platformu’nun bildirisi aynen şöyle;

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir.

Dünyada Her doğan 34 çocuktan biri otizmli olarak doğuyor. 

Otizm, yaşamın erken dönemlerinde kendini gösteren ve sosyal ilişkilerde, iletişim kurmada, davranış kalıpları oluşturmada ve bilişsel gelişmede gecikmeler ve sapmalarla izlenen nörobiyolojik bir bozukluk olarak kabul edilmektedir.

Her insan dünyaya farklı özelliklerle gelmektedir. Herkesin kendine has fiziksel, duygusal ve sosyal yapısı vardır. Herkes için gerekli olan eğitim, otizmli çocuklarımız için yogun eğitim aynı zamanda bir tedavi yöntemi olduğundan büyük önem arz etmektedir.

Otizm Eylem Planı, 3 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığında biz otizmli her birey adına çok sevinmiştik. Fakat 2019 yılına kadar tamamlanması öngörülen plan kapsamında bugüne kadar hiç bir ilerleme kaydedildiği söylenemez.

2 Nisan’da “Mavi Işık yak" Sloganıyla yıllarca fark edilme etkinlikleri düzenlendi. Toplum, kurum ve kuruluşlar tarafından etkinlik düzenlenip fark edildi. Evet amacımız fark edilmek biz de varız demekti lakin geçen süreçte sadece fark etmekle kalındı. Biz Otizmli bireye sahip aileler onların ilacı hayata tutunma ve yaşam kaynağı olan eğitimin içeriğinin düzenlemesi ve zenginleştirilmesi konusunda olması gerekeni yapamadık maalesef. Erken yaşta tanı tedavi özel eğitim ve okul yaşamı içeriğinin etkin olması kaynaştırma öğrencilerinin sınıflarda okul yönetiminden tutunda sınıf kabulüne varıncaya kadar sorunlarımız devam etmektedir.

Otizmli bir bireyin, eğitimden günlük yaşama, spordan sosyal faaliyetlere, istihdam da Sağlık hizmetlerinden sosyal güvenceye kadar bir çok konuda yasal düzenlemelere, desteğe ve imkana ihtiyacı var. Bizler otizmli bireylerin insan hak ve onuruna uygun, ayrımcılığa maruz kalmadığı bir hayat sürmelerini istiyoruz.

BİZLER OTİZM DOSTU KENTLER İSTİYORUZ.

Bir çok kentli otizm dostu bir kent için söz verirken bazılarının görmezden geldiğini görmek üzücü.

Yeni yönetime seçilen ülke genelindeki Yerel yönetimlerden Otizmli bireylerin hayatına dokunmaları için daha aktif çalışacağız.

Türkiye Otizm Meclisi olarak ülke genelinde 120 Otizm derneğinin üst çatı kuruluşu olarak eşzamanli haktemelli çalışmalarla çözüme yönelik çalışmalar için bir aradayız.

Bunun yanında tüm kurum ve kuruluşlarında sadece 2 Nisan günü değil, her gün ötekileştirmeden, ayrıştırmadan, birleştirerek yanımızda olmalarını ve desteklerini bekliyoruz.

Otizm yelpazesinde evlatlarını evinden dışarıya çıkaramayan ve evlatlarını toplumla kaynaştırmak için çabalayan aileler hayatın zorluğunun yanı sıra engellerle mücadelede yalnız kalmaktadır.

Ayrıca bilinmelidir ki otizimli bireyler için bugün sarf edilecek her bir çaba yapılacak bir düzenleme sadece otizimli bireyler ve aileleri için değildir. Yetişkinlik çağına gelmiş bir çok gencin topluma kazandırılması, bakım hizmetlerine ihtiyaç duymayacak olması ve hatta üretime katılabilmesi ile kalan yaşam süreleri boyunca devletimiz üzerinde maddi ve manevi yükünde giderek azalması anlamını taşımaktadır.

Bu bağlamda Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmış, geride biraktığımız onca yıla rağmen hala umutlarımız Mavi diyoruz. Bizim şimdi bu Otizmli bireylerimiz ve aileleri için hayata bakış açımız hala simsiyah.

Ama umutlarımız gökteki bulutlar gibi Masmavi

Teşekkür ediyoruz katılım sağlayan tüm dostlara

Etiketler
  HABER GALERİ
  DİĞER BURSA Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş