Mustafa Yanık
  Güncelleme: 02-04-2024 22:02:00   02-04-2024 21:04:00

Nedenler ve sonuçlar

Türkiye demokrasi hayatında bir yerel seçimi daha geride bıraktı. Ufak sayılabilecek birkaç asayiş olayı dışında önemli bir durum olmaması sevindiriciydi.

Katılımın yüzde 78 dolayında gerçekleşmesi seçimde küskünlerin rol oynayacağı yolunda öngörüleri ise boşa çıkardı. Daha sabahın erken saatlerinde sandıklarda oy sırası oluşması da bunun bir göstergesi oldu.

Yerel seçimden çıkan tabloyu değerlendirdiğimizde iktidarın neden kaybettiğini ve bunların yarattığı sonuçları görmemiz mümkün. Şöyle ki:

TENCERE VURDU

Uygulanan ekonomi politikaları enflasyonu düşürme yerine tarihinde rekor sayılabilecek yüksekliğe ulaştırdı. Hayat pahalılığı tüm kesimleri fena yaktı. Kepenk indiren esnaf sayısı ve işsizlik arttı. Tencere kaynamayınca AK Parti’den kaymalar oluştu. Toplumun büyük kesimi mutfak derdine düştü.

MÜLTECİLER SORUNU

Başta Suriyeliler olmak üzere Afganistan ve Pakistan’dan gelen mültecilerin milyonlarla ifade edilmesi toplum içinde homurtuları artırdı. Kıt kaynakların vatandaşların yerine mültecilere akması ‘hakkımız gidiyor’ düşüncesini yaygınlaştırdı. Mültecilerin geleceği hakkında oluşan belirsizlikler de işin tuzu biberi oldu.

KAMUDA İSRAF

Vatandaş ucuz et ve ekmek kuyrukları ararken kamuda ağırlamadan ulaşıma kadar kimi uygulamaların ve savurganlıkların dur durak bilmemesi israfın boyutunu artırdı. Bir de yolsuzluklar güveni sarstı. Seçmen bunu da bir kenara not etti.

TEK ADAM YÖNETİMİ

Anayasa değişikliğine gidilerek oluşturulan Başkanlık Sistemi, tek kişinin kararlarını ön plana çıkarınca parlamento adeta devre dışı kaldı. Tek Adam Yönetimi gibi algılanan sistem giderek AK Parti içinde de hoşnutsuzluk yarattı.  Bu arada hukukun askıya alınmasını çağrıştıran yöntemler de tepki oluşturdu.

Listeyi daha fazla uzatmak mümkün. Örneğin emeklilerin yoksulluk sınırı altında kalan aylıklarını, çalışanların geçim zorluğunu, atanamayan öğretmenleri.

Kıymanın kilosu 600 TL’ye dayanmışsa, büyük kentlerde ev kiraları 15-25 bin liraya fırlamışsa ortaya bu seçim sonuçlarının çıkması kaçınılmaz olmuştur. Seçmen hoşnutsuzluğunu demokratik biçimde ortaya koymuştur.

CHP’ye gelince. Kurultaydan yenilenerek çıkma, gösterilen performans, doğru adaylar, seçmenlerin desteğini sağladı. Büyükşehirler başta olmak üzere ülke sathında l’nci olarak tarihi zafere ulaştı.

Cumhur İttifakı’nı seçimlerin ardından sonuçları kabul ederek, ‘milli irade’ye gösterdiği saygıdan, CHP’yi de 47 yıl sonra yerel yönetimlerde birinci parti olmasından dolayı kutlarız.

  Bu yazı 560 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş