Onur Sezer Bakar
  Güncelleme: 11-08-2022 22:35:00   11-08-2022 20:30:00

Mucizelerin Tehlikeleri

‘’AYDA ON KİLO VERDİ!’’

‘’BU ÜRÜN İLE YAĞ ORANI BİR AYDA %10’ UN ALTINA DÜŞTÜ!

‘’ŞU ÜRÜN SAYESİNDE KAS ORANI YÜZDE 5 ARTTI!’’

Bunlar ve benzeri cümleleri çoğu yerde okuyabilir ya da dinleyebilirsiniz. Peki bu konu hakkındaki gerçeklerin ne olduğunu nasıl anlayacaksınız? Size bu ürünleri satan kişilerden aldığınız bilgiler yeterli mi? Ya da antrenörünüzün size anlattıklarına güvenerek mi?

Artık internette ünlü olabilmek için benzer konularla ilgili uçuk öneriler sunan, bunu başarmış kişileri örnek gösteren videolar ve yazılar oldukça yaygın. Burada önemli olan hangi bilginin doğru olduğundan emin olup olamayacağımızdır. Yazının başında verdiğim örneklere bakarsak; kişilerin sağlık durumu, yaşları, cinsiyetleri, spor geçmişleri, ağırlıkları, boy/kilo oranları gibi uzayacak olan veri listesi gerekli. Genelde bunlar yoktur. Sadece sonucu vererek insanların kolayca aldanması amaçlanıyor. Bunlardan aldatmacadan kaçınmak için birkaç basit ipucu yeterli olacaktır:

  1. Tavsiye edilen ürünün -üreticisinin desteklemediği- çok sayıda bilimsel araştırma ile desteklenmiş olması gerekmektedir.
  2. Ürünü destekleyen uzmanların gerçekten güvenilir olduğundan, sadece satıştan kazanç sağlayan kişiler olmadığından emin olmalı.
  3. Vadedilen sonuçlar inanılmaz geliyorsa şüphe etmeliyiz.
  4. Etiketindekileri içerdiğinden emin olmanız gerekmektedir.
  5. Hakemli araştırma dergilerinde yayınlanmış iddiaları destekleyici  araştırmalara sahip mi?

 

Unutmayın; sağlığınız her şeyin önünde gelir. Estetik kaygılar şüpheli ürünler kullanarak sağlığınızı riske atmanıza sebep olmamalı. Konuyla ilgili mümkün olduğunca okuma yapmaya gayret edin ve çevrenizde bu konulardan anlayan uzman kişilerden destek alın. Önce sağlık!

Not: Buradaki önerileri ve farklı konularda çok sayıda faydalı bilgiyi bulabileceğiniz bir kitap önermek istiyorum: Her Yönüyle Fitness ve Sağlıklı Yaşam – Scott K. Powers, Stephen L. Dodd

  Bu yazı 800 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş