Mustafa Yanık
  Güncelleme: 13-03-2024 23:11:00   13-03-2024 21:31:00

Çağlar’ın ‘Fırtına’lı Yaşamı

Devlet eski Bakanı, ünlü iş adamı Cavit Çağlar’ın hayatı ve siyasi mücadelesi kitap oldu.

Bu sütunlarda Çağlar’ın hayatının kaleme alındığı kitabın hazırlandığını, yakında basımının yapılacağını yazmıştık.

Sayın Çağlar yazımız üzerine “ güzel olmuş, beğendim” notunu iletmişti.

“Cavit Çağlar & Fırtınalı Bir Yaşamöyküsü” adlı kitap 12 Mart itibariyle kitapçılarda raflarda yerini aldı. İstanbul’da düzenlenen kitabın lansmanına basından davetliler katıldı. Kitapta, Cavit Çağlar’ın yaşamı, siyasi mücadelesi ve faaliyetleri anlatılmakta.

Araştırmacı Gazeteci-Yazar Hulusi Turgut'un kaleme aldığı "Cavit Çağlar & Fırtınalı Bir Yaşamöyküsü" adlı kitapta, bugüne kadar pek bilinmeyen olaylar da ilk kez gün yüzüne çıkmakta.

Cavit Çağlar iftarlı toplantıda kitapta neler olduğunu şu sözleriyle vurguluyordu:

“Kitapta tarih var, coğrafya var, savaşlar ve göçler var, iş alemi var, zirvede siyaset, ardından da siyasi tuzaklarla kurulmuş kasvetli günler var. Devlete ve millete darılmak yok. Gerektiğinde, devletimizi, komşu bir devletle barıştırmak da var. Sizlere, iyi okumalar diliyorum.”

Cavit Çağlar, 2015 yılında Rusya ve Türkiye arasında patlak veren uçak krizinin ardından Moskova ve Ankara arasında barışın sağlanmasında önemli rol oynamıştı. Cavit Çağlar’ın ismi, ikili ilişkiler tarihine "Rusya ve Türkiye'yi barıştıran isim" olarak geçti.

 2017’de ise “Rusya Ulusal Birlik Günü” dolayısıyla Moskova'daki Kremlin Sarayı'nda düzenlenen tarihi törende Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cavit Çağlar'a “Rusya Devlet Nişanı” takdim ederek kendisini onurlandırdı. Cavit Çağlar’ın barışın sağlanmasındaki emeği, Kremlin'de en üst düzeyde bizzat Başkan Putin tarafından ödüllendirilmişti.

***

Cavit Çağlar: Fırtınalı Bir Yaşamöyküsü adlı kitapta onlarca konu içinde birkaç başlık vermek mümkün: 

. Cavit Çağlar, 1950’de henüz 5 yaşındayken, annesi ve babasıyla birlikte hangi ülkedeki çete savaşlarından kaçıp Anavatan Türkiye’ye sığındı?

. 1958’de ortaokul öğrencisiyken, dönemin Başbakanı Adnan Menderes’e yazdığı mektup, ailesinin hayatına neler kazandırdı?

. Çocukluk yıllarında Akhisar’da yaptığı eczane ve benzin istasyonu çıraklığından, 7. Demirel Hükûmeti’nde Devlet Bakanlığı’na nasıl yükseldi?

. 1997’de kurduğu, Türkiye’nin 24 saat yayın yapan uluslararası ölçekli ilk haber televizyon kanalı NTV, yayınının birinci ayında nasıl izlenme rekoru kırdı?

. 2015 yılında bir Rus askerî uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesi üzerine, ülkemizle siyasi, diplomatik ve ekonomik ilişkilerini askıya alan yaklaşık bin yıllık kuzey komşumuz Rusya ile Türkiye’yi nasıl barıştırdı?

Doğan Kitap yayınlarında çıkan, ikinci hamur kağıda baskılı kitap 752 sayfadan oluşmakta. Cavit Çağlar kitapta, Süleyman Demirel'den Tansu Çiller'e birçok siyasetçiyle ilgili anılarına da yer vermiş. Yaşanılan, anlatılan olaylarla pek çok bilinmezin üzerine ışık tutan kitap çok konuşulur niteliğinde.

  Bu yazı 551 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş