Mustafa Yanık
  Güncelleme: 04-03-2024 23:23:00   04-03-2024 23:13:00

Cavit Çağlar'ın hayatı kitap oluyor

Yakın tarihimiz en başta siyasette ve ekonomide hayli çalkantılı dönemlerle örülü. Gelecekte bu dönemleri tarih elbette kayıt aldığı biçimde yazacak.

Bu bakımdan yaşanan anılar,  hayatta olanların anlatımları Tarihçiler için büyük öneme haiz.

Ve bir gelişme… Tarihe böyle bir katkı daha geliyor. Buna geçmeden önce ifade edeceklerim var:

İş dünyasına, siyasete ve Bursaspor tarihine damga vuran bir isimdir Cavit Çağlar. Bursa denildiğinde akla gelen bir simgedir adeta. Yaşadığı kentle özdeşleşmiş bir mücadele adamı.

80’ e dayanan yaşına rağmen zindeliğini koruyan, her zaman şık giyinen Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ın bilinen yönleri olduğu kadar bilinmeyen yanları da ilgi çekmiş, merak uyandırmıştır.

 Çocukluğu büyük sıkıntılarla geçen geleceğin ünlü iş adamının para kazanmak için benzincide çalışıp, araba camı silmesini acaba kaçımız bilmektedir.

***

Daha önce köşe yazdığım Gazete Bursa’da aylar önce duyurmuştum:

Ünlü iş adamı, eski siyaset ve devlet adamı, Olay Medya kurucusu Cavit Çağlar’ın hayatı kitap oluyor.

İstanbul’da 2 yılı aşkın süredir devam eden çalışmada Çağlar’ın hayatını araştırmacı yazar Hulusi Turgut kaleme alıyor.

‘Demirel’in Dünyası’, ‘Türkeş’in Anıları’, ‘12 Eylül Partileri’, ‘Atatürk’ün Sırdaşı Kılıç Ali’nin Anıları’, yazar Hulusi Turgut’un yayınlanan 20’yi aşkın kitabı arasında.

***

Cavit Çağlar’ın hayatını tüm yönleriyle bulacağınız eserde onlarca konu mevcut.  Çağlar’ın mücadele dolu yaşamında ilginç ve ibretlik anılar belleklerde yer alacak nitelikte.

Köşemizin elverdiği ölçüde bazı kesitlere satırbaşlarıyla bakmaya ne dersiniz?

“Cavit Çağlar, 1944 yılında Yunanistan Gümülcine‘de fakir bir ailenin oğlu olarak doğdu.

Ailesi 1946 yılında Türkiye’ye göç etti ve Manisa Akhisar‘a yerleşti. Babası 1961 yılında veremden ölünce aile büyük sıkıntıya düştü.

Para kazanmak için benzincide çalışıp, araba camı silen Çağlar, liseyi bitirdikten sonra 1963 yılında ailesi ile İstanbul‘a taşındı. Mahmutpaşa‘da tezgâhtarlık yaparak işe başladı.

Babasından kalan 16 bin lira ile 1967 yılında bir arkadaşıyla Bursa‘da Uygun İpek isimli bir firma kurdu. Hemen ardından Yapı Kredi Bankasından 75 bin liralık ilk kredisini alarak işini geliştirdi. 1967 yılının ortasında askere gitti ve askerliğini Ankara‘da yaptı.

Dayısı Şükrü Şankaya ile birlikte Nergis Tekstil isimli şirketi 1979′da kurdu. 1983 yılında Yeşim Tekstil’i kurdular. 1980′li yılların sonuna gelindiğinde 30 şirket ve 16 binin üzerinde çalışanı olan Nergis Holding'in patronuydu.

 10 Ocak 1982’de Bursaspor başkanı olunca geniş kitlelerce tanındı, ünü ülke çapına yayıldı.

Eski Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, Cavit Çağlar’ı 1980 sonrasında siyaset yasağı altında bulunduğu bir dönemde Süleyman Demirel ile tanıştırdı.

Bu dönemde Cavit Çağlar’ın ifadesine göre, Demirel’in işsiz kalan arkadaşlarına; 8 bakana fabrikalarında iş verdi.

***

Turgut Özal'ın Cavit Çağlar’a 1982'de siyasete katılma ve parti kurma teklifi götürdüğü iddia edildi. Ama Demirel onun siyaset dünyasına girmesini sağladı. Daha sonraları ‘Demirel’in manevi oğlu’ olarak anılmaya başlandı. 1987′de Bursa'dan DYP milletvekilli seçildi.

‘Tarihte ilk defa bir Türk iş insanı olarak Rus devlet başkanının elinden ‘Devlet Onur Nişanı” aldı. (4 Kasım 2017)

"Demirel'in kara gün dostuyum, servetim ona feda olsun" diyen Cavit Çağlar 1991-1992 yıllarında  Hazine'den ve Ziraat Bankası'ndan sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Demirel, Bakanlar Kurulu toplantısında koalisyon ortağı Erdal İnönü’yü soluna, sağına da Cavit Çağlar'ı oturtuyordu.

14 Haziran 1993 tarihinde Tansu-Çiller Başbakan olunca Cavit Çağlar’a bakanlık verilmedi ve kabine dışında kaldı. Daha sonra da DYP’den ayrılarak Bursa Bağımsız Milletvekili oldu. 18 Nisan 1999 seçimlerinde aday olmadı.

Siyasete atılınca şirketlerin yönetimini dayısına bıraktığını söyledi ama her zaman işinin başında oldu. Nergis Holding, önce Çukurova Holding’ten İnterbank’ı alarak finans sektörüne girdi. Ardından NTV, Olay Gazetesi ve Olay TV ile medyaya girdi.

1997’de Dinç Bilgin ile birlikte özelleştirilen Etibank’ı aldı. Ancak kısa bir süre sonra tekstil krizine yakalandı. Sahibi olduğu İnterbank’a 1998’de el kondu. Çağlar, bu karardan hemen önce NTV’yi Doğuş’a sattı ve Etibank’taki yüzde 50 hissesini Dinç Bilgin‘e devretti. Çöküş hızlandı, İşyerine, evindeki eşyaya haciz yağdı.

16 Mart 1999’da Kenya‘da yakalanan PKK elebaşı Abdullah Öcalan, Başbakan Bülent Ecevit döneminde Cavit çağlar’ın uçağı ile Türkiye’ye getirildi.

Cavit Çağlar, 1970 yılında Nursel Hanım ile evlendi. Çocukları Mustafa , Yeşim ve Yasemin dünyaya geldi. Aile iyi günlerde olduğu gibi fırtınalı ve zorlu günlerde de birbirine kenetlenmeyi bildi…

***

Kitabın ne zaman baskıya verilip piyasaya çıkacağı belirsizliğini koruyordu. Beklediğim haberi gelen bir telefonla aldım.

Sayın Çağlar’ın yakın bir dostu, ‘’Kitap baskıya hazır. 1-2 hafta içinde raflarda yerini alacak’’ dedi ve ekledi: Kitap İstanbul’da davetlilerin de katılacağı bir toplantıyla tanıtılacak.’

Ve bir solukta okunabilecek kitapta Çağlar’ın çetin yaşam koşullarında karşılaştığı olaylar, sıkıntılar, başarılar ve mücadeleler. Kitabın en başta siyasal ve ekonomik yaşama ışık tutacak bilgi ve belgelerle hayli ses getireceğini söylemek mümkün.  Kitapçı raflarında yerini alacağı gün en çok satanlar listesine girmeye aday.

Okuyucusu bol olsun!

  Bu yazı 913 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş