Mustafa Yanık
  Güncelleme: 18-01-2024 19:08:00   18-01-2024 18:41:00

Turizmde yeni rota MİSİ

Türkiye’nin turizmde yeni rotası: Misi Köyü…

En eski yerleşim birimlerinden. 2000 yılı aşkın bir tarihi var. Yerli ve yabancı turizm acentelerinin ortak kararıyla hedef turlara Misi de eklendi.

Şu günlerde kış mevsiminin getirdiği sakinlik içindeki Misi değişik lezzetlerinin yanı sıra asma yaprağı, misket üzümü ve pekmeziyle ünlü.

Bursa’ya 6 km, bağlı olduğu Nilüfer ilçesine 3 km uzaklıkta.  Nilüfer Çayı kenarında kurulmuş eski bir Rum kasabası.

Yeni ismi Gümüştepe olan köy Rum ve Osmanlı evleriyle birlikte harmanlanmış,  1989 yılında Sit Alanı ilan edilmiş.

 Misi İpek Evi, Misi Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Lokali, Misi Etnografya Evi, Mysia Fotoğraf Müzesi, Edebiyat Müzesi, Misi Çocuk Kütüphanesi, Dere kenarı Çay Bahçesi ve Restoranları köyün cazibe merkezleri.

Yolcu360 com’da yer alan şu ifadelere bakmakta yarar var:

Tarihi geçmişi M.S. 183 yılına kadar uzanan Misi köyü bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Bundan yüzyıllar önce Alex adında bir keşiş tarafından keşfedilen bölgede yerleşik hayatın ilk izleri görülmeye başlıyor.

O dönemlerde adı “Mysia” olarak biliniyor. Keşiş Alex ile birlikte keşfe gelen Hristiyan topluluğu beğenip, yerleştikleri Misi köyünde İncil üzerine tartışmalar düzenlerdi. 180’li yıllarda yapılan İncil konsüllerinin izine günümüzde de rastlamak hala mümkün. Nitekim Misipoli Manastırı çevresinde bulunduğu düşünülen İncil nüshası bu tarihi geçmişi kanıtlar nitelikte.

Hristiyanlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Misi köyü bağcılık ve ipek böcekçiliği konusunda da ön plana çıkıyor. Üzüm bağları ve asma yapraklarının bol yer aldığı köyde pekmez ve şarabın tadı da bir başka. Hatta tarihten bu yana süregelen misket üzümleri de sadece Misi köyünde yetiştirildiği biliniyor.

 Köyün kaderini kadınlar yazdı

2000 yıllık tarihi ile göz dolduran Misi turizm geçmişi ile de adından söz ettiriyor. Nilüfer Nehri’nin bereketiyle beslenen köy ipek böcekçiliği ile ön plana çıkıyor.

Vaktiyle Çin’den gelen ucuz ipekler köyün ipek böcekçiliğine olan bağlılığını günden güne eritse de Bursa’nın bereketine engel olamamış. Köy halkı zamanla işsiz kalmış, fakirleşmiş.

Fakat toplumun aydınlık yüzü kadınlar asla pes etmemiş. Azmi ve inancıyla adeta köyün kaderini yeniden yazmışlar. Anadolu Efes’in katkıları ile ekonomilerini tekrar ayağa kaldırmışlar. “Gelecek Turizmde” projesi ile Misili kadınlar ipek böcekçiliğine hayat kazandırmışlar.

Turizmde sürdürülebilirliği ön plana çıkaran anlayış sayesinde “Gel Bir Gün Misili Ol” projesini topluma sunmuşlar. Böylece ipek böcekçiliği başta olmak üzere Bursa’ya özgü yöresel lezzetleri, el yapımı ürünleri ziyaretçilerine tanıtmışlar.

1989 yılında koruma altına alınan Misi köyü, aynı yıl sit alanı olarak ilan ediliyor. “Gelecek Turizmde” projesinin meyvelerini toplamaya başlayıp  turizmde adından söz ettirmeyi başarıyor. Özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Misi görenleri kendine hayran bırakıyor.

 

  Bu yazı 971 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş