Mustafa Yanık
  Güncelleme: 23-03-2023 08:41:00   23-03-2023 00:25:00

Kim tutar emeklimi!

Her ne kadar eline geçecek aylıkla rahat bir yaşam süremeyeceği gerçeğini bilmesine rağmen.
Önemli olan emekliliğin getirdiği güvencedir onlar için. Her ay az da olsa, yetersiz de olsa maaşını alacaktır. Bu ömrü boyunca sürecektir. Üstelik işten atılma gibi bir kaygı da emeklilikle birlikte geride kalmıştır.
Emeklileri yeni hayatlarında hiçbir uğraşı içinde olmadığını düşünmek yanlış olacaktır. Bir kısmı o güne kadar yapamadığı işlerle iştigal ederken kimileri yerel sorunların çözümü için çabalamakta.
Buna en yakın örnek olarak Mudanyalı emeklileri görebiliriz. 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mudanya Şubesi üyeleri bakın nelerin peşine düşmüşler. Yerel yönetimlerden neler talep etmişler:
“İki caddemizdeki 12 Eylül Caddesi ve İpar Caddesi’nde yaya yollarının, yayaların rahat yürüyebileceği duruma getirilmesi.
Barışın ve kardeşliğin başkenti Mudanya’da yaşlı bakım evi bir zarurettir.
Girit ve benzeri tarihi mahallelerde koruma altına alınan binaların, tehlike arz etmeyecek şekilde koruma altına alınması, gerekli risk analizlerinin yapılarak, çözüme kavuşturulması.
Tarihi yerlerimizin restorasyon, bakım ve onarımının yapılarak gün yüzüne çıkarılmaları ve ziyarete açılması.


Emeklileri yaşamın içine çekme, kahve köşelerinden kurtarma adına hobi bahçelerinin oluşturularak hizmete sunulması.


Belediye bünyesinde oluşturulacak bir birim ile mahalle temsilcileri ve STK’lar aracılığıyla mahallelerin ihtiyaçlarının belirlenmesi, yol ve saha çalışmalarının periyodik hale getirilmesi. “
Potansiyel olarak emeklileri bir güç kabul etmek zorundayız. Öyle ki 13 milyon emeklinin sesi Türkiye genelinde aileleriyle birlikte 27 milyonun sesi olmakta.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mudanya Şubesi bildirisine yansıyan şu görüşler de bunun bir yansıması:

“ Siyasi tercihimiz hiçbir partinin yolu değildir. Mücadelemiz daha insanca yaşayabilecek haklarımız içindir. Çocuklarımıza, torunlarımıza daha güzel ve yaşanası bir gelecek bırakabilmek içindir. Haklar verilmez alınır düsturuyla hareket ediyoruz.”

Yıllarını bu ülkenin geleceği için çalışarak geçiren emeklinin yeni hayatında sosyal sorumluluk üstlenmesinden doğal başka ne olabilir ki.
Sözün özü: Çalışma hayatından emekli olunsa da haklar ve demokrasi mücadelesinden emekli olunmuyor.
 

Yolyapar yola çıktı

Ömrünü yaşadığı şehre adayan bir gazeteci: Mehmet Yolyapar.
Mesleki yaşamında yarım asrı çoktan geride bırakan, Çorum tarihinin en uzun süre gazetecilik yapan kişisi Mehmet Yolyapar’ın, gazetecilik mesleğine adadığı ömrü unutulmayacak hatıralar ve şehrine sağladığı hizmetlerle dolu.

Yerel gazetelerde öykü ve şiirleriyle 1960’lı yıllarda tanışan Mehmet Yolyapar, 1985 yılında çıkarmaya başladığı Çorum Haber Gazetesi’nin kuruluş tarihi olan 17 Eylül’ü, kendisinin de gazeteciliğe başladığı tarih sayar.
Yolyapar şimdilerde farklı bir heyecan içinde. Memleketine bu kez siyasette hizmet etme arzusu ve hedefinde.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili aday adaylığı için başvuru yapan Çorum Haber Gazetesi Genel Müdürü, Çorum Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Mehmet Yolyapar, CHP il binasında düzenlediği toplantıyla aday adaylığını kamuoyuna duyurdu. 
Mehmet Yolyapar’ın basın toplantısına; CHP İl Başkanı Ümit Er, Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz, çok sayıda partili, ailesi ve dostları katıldı. 
14 Mayıs seçimlerinin demokrasi adına adeta “köprüden önceki son çıkış” olduğunu ifade eden Yolyapar, Millet İttifakı’nın öngördüğü “güçlendirilmiş parlamenter demokratik sistem” için herkesin elinden gelen çabayı göstermesi gerektiğini vurguladı. 
Yarım asırdır gazeteci olarak Çorum’un sorunlarına sahip çıktığını, etkin biçimde kamuoyu oluşturarak Çorum’a pek çok yatırım ve hizmetin kazandırılmasına katkı sağladığını kaydeden Yolyapar, “Çorum’un önde gelen kadın hakları savunucusu ve gençleri önceleyen yenilikçi bir vizyoner olarak, “daha yaşanır bir Çorum”, “sanayi ve kültür kenti Çorum” gibi hedeflerime, benim gibi düşünen dostlarımla ve hemşerilerimle birlikte hareket etmek üzere yola çıktım” diye konuştu. Mehmet Yolyapar, basın toplantısının ardından partililer ve vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirdi.
Sözün özü: Yolun açık olsun Yolyapar.


 

  Bu yazı 1420 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş