Mustafa Yanık
  Güncelleme: 20-06-2022 11:26:00   20-06-2022 11:20:00

Bursa’nın UNESCO’da var oluşu

Bursa 8500 yıllık tarihiyle kadim bir kent.

Çevre yerleşimine başlangıç teşkil eden bu süreci,  2500 yıl öncesine uzanan şehir yerleşimi izlemekte.

Şehir yerleşiminde ise Bursa;  Bizans,  Selçuklu ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmanın onurunu taşımakta.

Tarihin getirdiği ağır sorumluluk Bursa’yı  bir dünya kenti olmanın yükümlülüklerini ortaya koymaya  zorlamakta.

Bu tarihi kentin UNESCO’ya kabulü de öyle kolay olmadı.  Yıllarca uğraş verildi.

Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü’nün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle Bursa’nın değerleri evrensel olarak tescillendi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESO)  Birleşmiş Milletler'in özel bir kurumu. 1946 yılında kuruldu.

UNESCO Merkezi Paris'te bulunan ve Genel Konferans, Yürütme Konseyi, Sekreterlik olmak üzere üç organı mevcut. Eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki amaçlarını kendisine üye olan her devlette kurulan Millî Komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışmakta.

-

Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası ilan edilişinin 8’inci yıldönümü dolayısıyla Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliği izledim.

ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü Etkinliği kapsamında Büyükşehir Belediyesi ve  Alan Başkanlığı işbirliğinde “Kültürel Miras, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Paneli ve Sergisi” gerçekleşti.

Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren 19 alanın fotoğraflarının yer aldığı Tayyare Kültür Merkezi’ndeki serginin açılışına; Vali Yardımcı Mustafa Gündoğan, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Halide Serpil Şahin, UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız, Türkiye ICOMOS Temsilcisi Zeynep Gül Ünal ve çok sayıda davetli katıldı.

Serginin ardından yapılan Kültürel Miras, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Paneli’nin açılışında Bursa’nın kültürel zenginliğine dikkat çeken Halide Serpil Şahin, özetle şunları vurguladı:

“Bu projede olmak, sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her biri ayrı zenginlik olan adetlerimiz, geleneklerimiz ve göreneklerimizle zengin bir kültürel mirasımız var. Bu mirasa en iyi şekilde sahip çıkıp, gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalarımız devam ediyor.”

UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu da Bursa’nın 2000 yılında geçici listeye, 2014 yılında ise UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdiğini hatırlattı. Dostoğlu, “Bu süreç için gerçekten çok büyük uğraş verildi. Bu büyük bir sorumluluk ve sürdürülmesi için gerekenlerin yapılması gerekir” diye konuştu.

ICOMOS Uluslararası Başkan Yardımcı Prof.Dr. Zeynep Gül Ünal, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Sibel Yıldırım Esen, Trakya Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Banu Gökmen Erdoğan ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nejan Huvaj, salonu dolduran kalabalığa bildirilerini aktardı.

Konuşmalarda ortak nokta kültürel miras alanlarında yapılacak çalışmalar oldu. Bu da Türkiye ve dünyadan örnekler verilerek dile getirildi.

Sözün özü:  Sürdürülebilirliğin sağlanması elzem. Kentin değerleri daha çok korunmalı, geliştirmeli ve canlı tutulmalı.

  Bu yazı 1284 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş