Mustafa Yanık
  Güncelleme: 29-06-2024 00:18:00   29-06-2024 00:15:00

Bozbey: Keşke ekmek fiyatları aynı kalsaydı

Bursa’da daha çok dar gelirlilerin ve emeklilerin tercih ettiği Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki BESAŞ tarafından üretilen ekmeğin 7.5 TL’den 12,5 TL’ye çıkarılmasının yankıları devam ederken Başkan Mustafa Bozbey’den gerekçeleri içeren bir açıklama geldi.

Türkiye’nin en uzun soluklu etkinliği 62’nci Uluslararası Bursa Festivali’nin tanıtım toplantısı, Kültürpark Altınceylan Tesisleri’nde yapıldı.  Toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala, BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Metin Atış, BKSTV Genel Sekreteri Fehim Ferik, BKSTV Yönetim Kurulu, sponsor firmaların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Toplantının bitiminde Başkan Mustafa Bozbey basın mensuplarından gelen festivale yönelik soruları cevaplandırdı. Sayın Bozbey’e bir soru da biz yönelttik. Ama festival konusu dışında. BESAŞ ekmeğine yapılan zamla ilgiliydi sorumuz. Ve de sözlerimizi, ‘’ dar gelirli ve emekli vatandaşları gülümsetecek bir müjde gelebilir mi?’’ diye bitirdik.

Sayın Bozbey, yeni bir çalışma olmayacağını, kendisinin bu yönde mecliste yaptığı konuşmada bunlara yer verdiğini söyledi. Daha fazla detaya girmedi.  Akşam saatlerine doğru ise Başkan Bozbey’in bir raporu aratmayan açıklaması geldi. Sayın Başkan tüm açıklığı ve samimiyetiyle soruna parmak basıyor ve ‘neden-sonuç’ ilişkisini kuruyordu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, son bir yılda un başta olmak üzere işçilik ve hammadde girdilerinde yaşanan yüzde 100’ün üzerindeki artışa rağmen düzenlemenin yüzde 67 ile sınırlı tutulduğuna dikkati çekiyor. Genel ekonomik tablonun Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde olmadığını belirterek, yaşanan maliyet artışlarını fiyata yansıtmak zorunda kalmalarının ise bir tercih olmadığını vurguluyordu.  Bozbey, “Elbette ki bu ülkede enflasyon olmasın, fiyat artışları olmasın, biz de 400 gram ekmeği aynı fiyattan satalım isterdik” diyordu.

Bugüne kadar direndik

Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BESAŞ’ın ürettiği 400 gram ekmeğin fiyatı yüzde 67’lik düzenleme ile 7,50 TL’den 12,50 TL’ye çıktı. Son düzenlemenin Temmuz 2023’te yapıldığını hatırlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eski fiyatlarla alınan un stokunun ancak bugüne dek mevcut fiyatlarla üretim yapılmasına olanak sağladığını vurguladı. Başkan Bozbey, “Şartlar bizi göreve gelir gelmez yaşanan maliyet artışları karşısında ekmeğe zam yapmaya itti. Ancak, özellikle Ramazan ayı başta olmak üzere vatandaşın sofrasına ek bir maliyet koyulmaması adına düzenleme yapmamak için bugüne kadar direndik” ifadelerini kullandı.

Girdi artışı yüzde 100’ün üzerinde

Temmuz 2023’te yapılan son düzenlemenin ardından maliyetlerde yaşanan artışları işaret eden Başkan Bozbey, “Temmuz 2023’ten sonra ana girdi olan undaki artış, yine işçilik ve diğer girdilere gelen zamlarla birlikte yüzde 100’ün üzerinde bir artış olmasına rağmen biz 400 gram ekmeği kilogramı 31 lira civarında tuttuk. Piyasada satılan ekmeklerin kilogramı 50 lira civarındayken yapılan fiyat düzenlemesi yüzde 67’dir. Yani biz yüzde 33 civarında Bursalıların lehine aşağıda tuttuk. Bu artış da ekmeğin maliyetidir” ifadelerine yer verdi.

Keşke…

Hizmetlerin kamu yararına denetlenmesi adına yapılan eleştirilere saygı duyduklarını ve dikkate aldıklarını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey “BESAŞ olarak asla para kazanma derdinde değiliz. Tam tersine, vatandaşımızın sofrasına ekmeği maliyetine götürme derdindeyiz” dedi. Başkan Bozbey, “Elbette ki bu ülkede keşke enflasyon olmasın, fiyat artışları olmasın, biz de 400 gram ekmeği aynı fiyattan satalım isterdik” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.

Sözün özü:

Sayın Bozbey’in samimi duygularına teşekkürler.

Halkın belini büken enflasyon belasından kurtulmadıkça rahat yüzü görmeyeceğiz.

  Bu yazı 1108 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş