Funda AVCI
  04-02-2021 22:12:00

Tedbirlerimizi alalım

Sevgili okuyucular, geçtiğimiz yıl Mart ayı itibariyle hayatımızı değiştiren, daha doğrusu bir tarihi değiştiren covid19 hakkında ilk makalemi sizinle paylaşmıştım. Bu haftaki yazımda ise mutasyonlu koronavirüs hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Unutmadan, korkunun ecele faydası yoktur.  Herzaman bilinçli ve hakikatli olacağız... Geçelim konumuza, Ülkemizde mutasyonlu koronavirüs hakkında son gelişmeler devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonlu virüsün Türkiye’de 128 kişide görüldüğünü geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden açıkladı. İngiltere’de ortaya çıkan corona virüs varyantı ile ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutastonlu koronavirüs tehdidine karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Bir virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik anlamına gelen mutasyonlu koronavirüs  karşısında tetbirli olmamız gerektiği uzman sağlıkçılar tarafından açıklandı... Peki tetbirlerimizi aldık mı? Yeterince bilgiye sahipmiyiz? bakalım göreceğiz...

Dış kaynaklardan aldığım bilgiye göre, ülkemizde 128 kişide ve 17 ilde mutasyonlu virüs tespit edildi. Covid19 dan sonra insanlığa dadanan bu illet,  SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür. RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. Uzman sağlıkçılar bu motasyona verdiği ad SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

MUTASYON NEDİR?

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı COVID-19 Sözlüğü'nde yer alan bilgilere göre mutasyon; Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik. Tekrar ediyorum, RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir.   SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür. Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

MUTASYONLU VİRÜS HANGİ İllerde? Diye merak ettiğimizde... Sağlık Bakanı Koca, mutasyonlu virüsün 17 şehirde göründüğünü belirtti. 17 şehrin hangileri olduğuna dair ise henüz bir bilgi paylaşımı Sağlık Bakanı ve Bakanlık tarafından yapılmadı.

MUTASYON VİRÜS TEHLİKELİ Mİ?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeleri yaptığı açıklamada, Mutasyonla ilgili çok fazla sayıda haber ve bilgi çıkmış olduğunu. Dünyadan da sürekli bilgi geldiğini ifade ettiler. İngiltere'de başlayan mutasyonların duyurulmasıyla birlikte ülke genelinde alert olduklarını belirtiler. Burada en büyük merakımız 'mutasyonun hastalık şiddeti üzerine etkisi ne olacak? Sorusuna ise, ' Şu anda hastalık şiddetine dair olumsuz bir bilgi elimize gelmedi; dünyadan da ülkemizden de. Evet; bazı mutasyonlar gerçekleşti. Ama hastalığın şiddetini arttırdığına dair bir kanıt şu an elimizde yok. Kişisel olarak şunu söyleyebilirim ki virüs yaşamını devam ettirmeye çalışıyor aslında. Her türlü önlemi arttırdığımızda virüs başka bir yol deniyor. O nedenle mutasyona uğruyor. Bu tam da bir savaş gibi aslında. Bu mutasyonların sonucunda hastalık şiddetini etkileyen bir durumla karşılaşmadık'' ifadeleri kullanıldı.

Belkide en çok merak edilen diğer soru ise,

MUTASYON AŞILARI ETKİLER Mİ?

Öte yandan daha önce  ulusal basında, açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, "Paniğe gerek yok" diyerek şunları söylemişti:"Alarm durumuna geçmeye gerek yok ancak kontrol edilmesi gereken bir durum. Bu virüsün yüzde 70 daha bulaştırıcı olduğu epidemiyolojik olarak kanıtlandı, diğer bilimsel yöntemlerle kanıtlanmadı. Virüslerin bu tip yeni alt gruplar oluşturacak şekilde mutasyon oluşturması muhtemeldir. Yani beklenen bir durum. Aşılamaların uygulanmasıyla mutasyonları da azalacağını düşünüyorum. Böylece dolaşımda bulunan virüs sayısı da azalacak. İnsanlar aşı olarak sadece kendilerini korumayacaklar, aynı zamanda dolaşımda bulunan virüs miktarının azalmasına katkıda bulunacaklar. Hızlı yayıldığı düşünülürse insanlar artık iki kere dikkat etmek zorunda. Maske, mesafe ve hijyen konusu daha da ağırlık kazanmalı. Bir ülkede ya da bir bölgede o hızlı bulaşma özelliğine sahip virüs ortaya çıkarsa, o bölgede yaşayan insanların daha çok dikkat etmesi şart. Gerekirse kısıtlama adı altında belirttiğimiz önlemlerin seviyesi daha da yükseltilebilir. Bu, virüs görülecek kişi sayısına bağlı. Geçtiğimiz ay İngiltere'den başlayarak diğer ülkelerde de, bu nedenle yeni tip virüse karşı önlemler arttırıldı. "

Bu açıklamaya karşılık  virüslere karşı tedbirler yine biz insanlara düşüyor. Covid19 ile başlayan mikrop şimdi mutasyon olarak sosyal yaşantımız pençeliyor. SARS-CoV-2' den sonra bakalım  ne çeşit virüs ortaya çıkacak...

Biz yine bir olup tedbirlerimizi elden bırakmadan  hijyenik ve Sosyal mesafemize dikkat edelim. Herzaman ki gibi  el temizliğimize dikkat edelim. Toplu taşımalarda sosyal mesfemizi koruyalım. Kalabalık ortamlarda fazla bulunmadan maskelerimizi takalım. Maskelerimizi sık sık değiştirerek   sağlığımızı güvence altına almaya devam edelim.

Herşeyden önemlisi korkmayalım. Bilinçli ve öz güvenli olarak bu hastalığı hep birlikte yenelim. Sevdiklerimizi koruyalım.  Sağlık çalışanlarının i uyarılarını dikkate alalım.

Sağlıklı ve sevgiyle kalın.

  Bu yazı 1742 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş