Funda AVCI
  Güncelleme: 02-04-2022 16:53:00   31-03-2022 21:12:00

Nisan 1

1 Nisan Şaka Günü olarak tüm dünyada çeşitli şakalarla kutlanmaya devam ediyor. Yakınlarına ve çevresindekilere masum şakalar yapmak isteyen kişiler 1 Nisan şakaları ile ilginç anların yaşanmasını sağlıyor. Peki, 1 Nisan neden  Şaka Günü?  Bugün neden şaka yapılıyor?

Farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler içeren 1 Nisan Şaka Günü, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya…dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır. İnsanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.
Nasıl ortaya çıktı?
1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler.
Yıllar sonra da Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı.
Anlatılan bir rivayete göre de 1 Nisan şakasının gerçek yüzü, 
15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu İspanya daki Endülüs müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir.
En sonunda 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur an bir elinde İncil; Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler.
Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir.
Bunun üzerine Müslümanlar Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz... dediklerinde Haçlı ordusu komutanı Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur diye cevap verir ve bütün müslümanları orada katleder. 
O gün bugündür 1 Nisan Hristiyanlar arasında Hile Günü olarak kutlanmaktadır.
1 Nisan’ın yurdumuzdaki uygulaması genelde öğrencilik döneminde okullarda görülür. Öğrencilik zamanım da bu günü  hem severdim, hem de sevmezdim. 
Sevdiğim yanı gençlerin birbirlerine şaka yapmak ve birbirlerini kandırmak için yarışırmalarıydı.. Eğlenceli geçen yanı çok güzeldi… sevmediğim yanı ise  sivri samimiyetsiz bulduğumuz şahısların suyunu çıkarıp gereksiz yere can yakıcı,kalp kırıcı hat safhada mantıksız tavırları şaka diye yuturmalarıydı. 
Bir de, nadir de olsa medya kuruluşlarının, 1 Nisan günü şok haberlerle bir kısım halkı heyecanlandırdıkları ve günü renklendirdikleri de bilinmektedir. Fakat şu durumda böyle bir şeyleri kurcalamak sakıncalı olur…
Ülkemizde 1 Nisan gününün pek önemli etkinlikleri görülmez. Diğer önemli günler gibi ticari alışverişi hareketlendirecek gücü yoktur. Az da olsa, şaka malzemesi satan dükkanların satışlarını belki olumlu yönde etkileyebilir diye düşünüyorum. 
Neyse.. Gününüz  aptal bir şakaya mağdur olmasın. 
Olursa da  bahtınıza artık…

Bugünün hep kaza zedesi olarak tek tavsiyem ise, bu duruma yakalandığınızda yalandan  gülüp geçin:) gün içinde anı kolayın ve aptal şakanın tatlı intikamını alın. O zaman gerçek kahkahalarınızı  atın :) 
Baharın ilk ayı şerefine sevgiyle kalın. 

  Bu yazı 2024 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş