Funda AVCI
  04-10-2021 15:16:00

Ne bu 90'lar sevdası?:1

Geçmiş zaman her daim
Şimdikilerden daha çekici gelmesi mevzusunda mı kaynaklanıyor bu durum bilmiyoruz ama 90'lı yılları çok seven kesim bu ruhtan bir türlü  kurtulamadı.
O ruhtan kurtul ulamayanlar için 90'lı yıllar şimdiye bakınca daha bir çekici ve huzurlu mu? geliyor.
İyicene bir baktığınızda, geniş çapta arşivleri incelediğimizde, araştırdığınızda siyasi yönden karanlık, ekmek, yağ, tüp kuyruğunda bekleyen vatandaş... Memur sınıfının düşük olduğu... Yoksulluk ve fakirliğin diz boyu olduğu... Orta sınıf ve zengin diye ayrılan kademelerin var olduğu… O 90'lı yıllarımı özlüyorsunuz? 90'lı yıllar da daha  aydınlık bir Türkiye mi  vardı?
Şimdikinden farkı ne bu ballandıra, ballandıra anlattığınız 90’lar sevdası.
Merak ettim için bu konuya değinmek istedim...  O ruhların sözlük  yazarlarının konu hakkındaki yorumlarına  bir bakalım...
"İnsanlar insan gibiydi"
‘Mahalle arkadaşlığı vardı... Dostluk vardı.. Şimdiki gibi ikiye bölünmüş pasta misali gibi ülke yoktu’ deniliyor.
Peki şimdiki zaman da insanlar İnsan gibi değil mi?
Bu yakıştırma haksızlık olmuyor mu? Şöyle desek,Her dönem insanlar da insan gibi olan olmayan vardı. Şimdiki zamanda bunu bariz ortada gördüğümüz için mi? insan insan değil! yakıştırması yapıyorsunuz.
‘Dostluk, arkadaşlık, komşuluk vardı’ Şimdi yok deniliyor… Peki bunu  yapan 90'larda gençliği geçmiş insanlar değil mi? Biraz insan kendinde bulmalı diyorum. Eğer dostluğun temelini koruya bilseydin dostluğun kalırdı. Komşuluğun temelini korusaydın, Komşuluğun kalırdı. Eğer senin mayanda iki yüzlülük, dedikoduculuk fitne fesatlık olmasaydı,ikili ilişkin şimdiki zamanda daha  iyi olurdu. Unutmayın şuan ki ebeveynler büyükler 90'larda yaşayan insanlar.Madem bu tutumu çok seviyordun geleceğin için bu yapıyı niye koruyamadın. 90’lara kadar anne ve babalarınız bu tutum ve geleneklerini  sürdürürken, sen ilerleyen yaşınla bu geleneği unutup, ikili ilişkilerini körelttin? Gelelim ikiye bölünen ülke meselesi... Peki sorarım o dönem de 80'lerden yadigar sağ sol mevzusu hala rövanşta değ ilmiydi...ikirciklilik yok muydu? Ben 90'larda çocuktum ve polis çocuğuyum diye "lisede de İngilizce öğretmenin ben olursam sana asla sınıfı geçirtmeyecem" diyen bir öğretmen zihniyeti, şimdiki zaman da varması? mümkün mü? O zaman ki şartlarla, şimdiki şartlarda Milli Eğitim Müdürlüğü böyle bir zihniyete izin mi verir sanıyorsunuz? Vermez.. İşte öyle bir şartla 90’lı yıllardaki ilk öğretim hayatım zorbalıkla geçti... Neyse ki lise hayatım 2000’lerde geçti ve o sancılı zamanı yırttık...90'ların özel olma bir sebebi de  basın ve TV'lerin bu kadar laubaliliği olmayışıymış…TV spikerleri seviyeli, tarafsız haberler de varmış... Evet bir  Reha  Muhtar, Ali Kırca, Mehmet Ali Birand vardı.. 3 sayfa haberin bol olduğu, realitenin, reytingin savaştığı RTÜK’ün  olmadığı bir  yayın akışı vardı... Kusura bakmayın da bu sevda ile şimdiki garip TV programların temeli atıldı... Yine ‘merhaba televole’ diyip şöhreti kucaklayan kesimi görmeyi mi özlüyorsunuz?
Arkadaşlar o dönemden kalan hala faili meçhul cinayetlerle ört bas olan susturulan gazeteciler ve basın emekçileri ve şehitlerin çözülemeyen davaları var. Bir yazı ile hapse atılıp, evinin önüne bir bomba konup susturulan gazeteciler vardı.... Madem tarafsız bir medya vardı da bunlar neden oldu? Şimdi insanlar isteği gibi  köşelerinde sallayıp, konulara mevzulara el ata biliyor. Karşılığında ya telef hakkı ya da  kanuni yolla sorunu nu çözüyor. Peki, o dönemlerde öldürülüp, hapis yatan basın mensupları ne oluyor? O dönem  özgür basın tarafsız medya vardı da, bu mevzular niye  o dönem de çözülüp,  aydınlatılmadı... Cevapsız sorular. Özlediğiniz 90'lar bumu?
Koca bir soru işareti bırakıyorum size, devamını gelecek yazımda yazacağım. 

  Bu yazı 1690 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş