Ercan AKYILDIZ
  Güncelleme: 12-03-2023 18:58:00   12-03-2023 18:48:00

Garanti vekil pazarlığı

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimlerinin 14 Mayıs’a çekilmesine yönelik kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasının ardından seçim startı verildi…

Siyasi arena hareketlendi..

6’lı masanın “Güçlendirilmiş parlamenter sistem” vurgusunun “Güçlendirilmiş pazarlık sistemi” olarak karşımıza çıkmasıyla pazarlığın detaylarını da öğrenmiş olduk.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in masadan kalkarak yaptığı zehir zemberek açıklamalarının ardından yeniden masaya dönmesiyle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu isminde  karar kılınmasında uzlaşıldı. Bu defa  6’lı masa’da yeni bir pazarlık başladı..Garanti vekil pazarlığı..

Henüz netlik kazanmazsa da iddia odur ki,DEVA,SP,Gelecek ve DP’nin CHP listelerinden 10’ar vekil istediği,CHP’nin ise buna sıcak bakmadığı ifade ediliyor..Anlaşılan yeniden pazarlık yapılacak..

Çalkantılı bir süreç geçiren İYİ Parti ise  kapıları kapatmış durumda…Diğer Partilerin Milletvekillerine kendi listelerinde alan açmak istemiyor. Yani diyor ki “Ortak aday CHP’li.. Bu yüke niye ortak olayım? Önerdiğim iki adayı da masada müzakere etme ihtiyacı bile görmediniz.Talepler  bu saatten sonra kapsama alanımız dışında”

Millet ittifakındaki küçük ortakların toplamda 40 civarındaki kontenjan talebi, benim edindiğim bilgiye göre fazla bulunmuş. Bu rakam 5’e çekilmek isteniyor.

Bu da şunu gösteriyor “Güçlendirilmiş pazarlık sistemi” kapsamında yeniden pazarlık yapılacak..

Küçük ortaklar, 10’ar vekillerinin Meclis’e girebilecek yerlerden listelere yerleştirilmesini de şart koşuyor olsa da CHP Parti içi dengeleri göz önüne almak zorunda… CHP yönetimi küçük ortaklardan, garanti kontenjana, garanti oy ister.

CHP Garanti vekil pazarlığında, teşkilatlardan gelebilecek olası tepkileri göz önünde tutmak zorunda.

14 Mayıs da yapılacak seçimlerin teşkilatlar da krize dönüşmemesi ve sürecin olumsuz etkilenmemesi için nasıl bir strateji belirleyeceğini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

İYİ Partinin kapılarını kapatması, topu CHP’ye atması kendi açılarından haklı tarafı olabilir.. “Aday sizin..O zaman sorumlulukta sizde” şeklide yapacağı bir değerlendirmeden dönüş olup olmayacağını da zaman gösterecek.

Siyasi arenada yer alan Millet ittifakın da yaşanan bu gelişmelerin Bursa siyasetine de bir yansıması olacaktır..

İYİ Parti İttifaktaki küçük ortakların 6’lı masada sergiledikleri tavırlarından dolayı kendilerine gelecek talepleri elinin tersiyle iterek yoluna devam edecektir. Kerhen destek verdikleri Kılıçdaroğlu’nun seçilmesinden çok mecliste güçlü bir şekilde temsil edilebilme gayreti içine girecektir.

Bu da şu anlama geliyor, Genel Başkan Yardımcısı İsmail Tatlıoğlu “Güçlendirilmiş pazarlık sisteminin” mimarlarından Ahmet Erozan, eski İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ile başlayan listede daha fazla vekil kazanmak için çaba gösterecektir.

CHP’de ise durum farklı… CHP İl Başkanı Turgut Özkan’dan bu yönde bir açıklama gelmedi. Bize ulaşan bilgiye göre Gelecek Partisi'nden Bursa eski Valisi İzzettin Küçük gibi bazı isimlerden söz ediliyor. İttifak ortaklardan kimlerin yada kimin listeye konulacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Ama şu rahatlıkla ifade edebilirim; CHP Genel merkezinden Bursa listelerine konulacak herhangi bir isme itiraz edecek olan başkan yada yöneticinin CHP’de siyaset yapma şansının kalacağınıda düşünmüyorum.

Nedeni çok açıktır…Kemal Kılçdaroğlu aday olmakla birlikte Parti Genel Başkanlığından istifa etmiyor.. Parti Genel Başkanlığı devam ediyor.

Bekleyip görelim…

  Bu yazı 5903 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş