Ercan AKYILDIZ
  22-12-2021 18:13:00

Bursa’nın dünü bugünü ve UNESCO…

Bursa’da yaşayan herkesin, yapılan olumlu yada olumsuz çalışmaları sorgulama hakkı vardır. Buna kimsenin de itirazı olmaz.Bunada “Düşünce özgürlüğü” der geçeriz.

Kişinin yada kişilerin siyasi görüşü, dini, dili, ırkı ne olursa olsun,konulara “Üfürelim gitsin” türünden yaklaşılmasına  prim verilmediğini de gördük bu şehirde..

Kaçak yapılaşmaya göz yumulduğu,seçim dönemlerinde kaçak inşaatlara tapu dağım törenlerinin yapıldığı Bursa, zamanla bir çok değerini kaybetme noktasına geldi.

Marmara’nın “tarım ambarı” olarak adlandırılan Bursa ovasındaki birinci sınıf tarım arazileri imara açıldı. DSİ tarafından milyonlarca lira harcanarak yapılan kanaletler yerinden söküldü.Bir taraftan ova elden giderken,diğer taraftan tarihi değerlerimizin etrafı beton yığınlarına hapsedildi.Kapalı çarşının nefes almasının önü kesildi.

Bursa’da ki bu tahribat anlaşılan yıllar sonra fark edildi…Tahribata suskun kalan kentin dinamiklerinden sonraki yıllar mırıldanmalar başladı.700 Yıllık tarihi mirasa sahip kent yavaş yavaş  değerlerini yitirme hatta yok olmakla karşı karşıya kaldı.

Bu konuda ilk hareket Rahmetli Belediye Başkanı Hikmet Şahin’den gelmişti. Beton yığınlarına mahkum olan tarihin yeniden ayağa kalkması için proje çalışması başlatmış,ancak ömrü yetmemişti.Hatta o dönem birileri, bu projenin “ütopik” olduğunu,yapılmasının mümkün olmayacağı görüşünde birleşmişti…

Ardından Recep Altepe’nin tarihi mekanların restorasyonlarına yönelik çalışmaları ve 2014 yılında Sultan Külliyelerinin,Cumalıkızık ve Hanlar Bölgesinin UNESCO Dünya miras listesine girmesiyle çalışmalar farklı bir boyut kazandı.

Başkan Alinur Aktaş’ın Başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte Hocası Hikmet Şahin’in gündeme getirdiği “Hanlar bölgesi projesini” bu defa uygulama aşamasına geçildi.Uzun soluklu bir çalışmanın ardından Hanlar Bölgesinin etrafının açılarak beton yığınlarından kurtarılması için istimlak işlemlerinin bir kısmı tamamlanarak ilk kazma vuruldu.

Bugün Bursa’da kime sorarsanız sorun,her kesimden herkesin desteklediği bir projedir Hanlar bölgesi projesi.Mutlaka Başkan Aktaş’ın bu proje üzerinden siyasi bir kazanımı olacaktır.Hiçbir siyasetçi cesaret edip “Bu projeyi niye yaptın” diyecek hali yoktur.

Başkan Alinur Aktaş’ın başında bulunduğu Bursa Büyükşehir Belediyesi, UNESCO listesine yeni bir unvan eklemek için “Gelenekselden Evrensele” sloganıyla yeni bir çalışmaya daha imza attı.

Büyükşehir Turizm Daire Başkanı Kerim Baştürk’ün başında bulunduğu

BEBKA ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından da desteklenen ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında yapılan çalışma Bursa’nın UNESCO tarafından yaratıcı şehirler ağına kabul edilmesini sağladı.

UNESCO tarafından Bursa’ya kazandırılan bu unvanın devam ettirilmesi için 4 ay önce harekete geçilmişti.

Geçen hafta  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Misbah Demircan’ın katılımıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde kamuoyuna tanıtım yapıldı. Tanıtıma Vali Yakup Canbolat başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

“Bursa için Sürdürülebilir hikayeyi” yeniden yazmaya başladıklarını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tanıtım toplantısında şu ifadeleri kullandı; “Bugüne baktığımızda ülkeler değil şehirler yarışıyor.Bursa çok farkı bir şehir.Doğasıyla,şifalı sularıyla,kış sporlarıyla öne çıkıyor.Sanayi gelişmiş, Tarihi ve kültürel altyapısındaki zenginlikleri ile hep ön plana çıkıyor”

Hanlar Bölgesinde başlatılan çalışmalardan övgüyle söz eden Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demirci’nin açıklamaları da Bursa açısından ayrı bir önem taşıyor.

Bakan Yardımcısı Demirci “ Coğrafyanın kader olduğunu ifade diyor UNESCO.Bursa’da istenilen her şey var.Ticaret var,tarım var,sanat dersen var.Başkan Alinur Aktaş’ı kutluyorum” diye konuştu…

Şunu ifade etmek istiyorum..

Her ne kadar Bursa Tarım Kenti ise…Sanayi Kenti ise..Bursa Turizm kentidir..

Tarihi ve kültürel değerlerin ortaya çıkmasıyla Bursa kazanacaktır..Bursalılar kazanacaktır…

Yapılan çalışmayı önemsiyorum..

Alkışlıyorum…

  Bu yazı 6697 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş