Ercan AKYILDIZ
  Güncelleme: 19-11-2021 10:47:00   19-11-2021 10:46:00

Türk dünyası geliyor Bursa’da şenlik var

Bursa’nın güzellikler dolu ufukları her zaman düşüncelerimi çelivermiştir. Güzel işlere imza attıkça güzellikler çoğalır bu şehirde..

Önemli adımların atılması ve bu adımların adresini bulmasıyla Bursa kazanır,Bursalılar kazanır.

Bunun için siyasi düşünceyi ikinci plana atmak yaşanacakları,Bursa'nın kazanımlarını kamuoyu ile paylaşmayı bir gazeteci olarak görev sayarım.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilân edilen Bursa, yeni yılda birbirinden özel faaliyet ve gösterilere imza atmaya hazırlanıyor.

Bursa bir taraftan dünyaya tanıtılacak diğer taraftan önemli kazanımlar sağlayacak

Hemen bir not iletelim…

2020’de Türk Dünyası Kültür Başkenti ilân edilen Özbekistan’ın Hiva şehrindeki kutlamaların ardından yapılan 38. dönem toplantısında Bursa, ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilân edilmişti…

Bursa’nın bu kazanımı birileri tarafından lütuf olarak sunulmamış.2018 yılından beri sürdürülen çalışmaların ardından gelmiş.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, süreç ve çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlediği basında bizde yerimizi aldık.

Aralarında TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı İdari İşler Başkanı Akif Marifli, Azerbaycan Cumhuriyeti TÜRKSOY Temsilcisi Elçin Gafarlı, İl Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer, belediye bürokratları ve çok sayıda medya kuruluşunun temsilcisinin katıldığı toplantıda süreci değerlendirirken,Başkan Aktaş’ın heyecanı gözlerinden okunuyordu…

Bursa'nın ciddi kazanımlar elde edeceğini belirten Başkan Alinur Aktaş, TÜRKSOY çalışmalarının kuruluşundan bu yana üye ülke devlet başkanlarının himayelerinde yürütüldüğünü ve takdirlerini kazandığını ifade etti.

Ayrıntıya girmeden Başkan Aktaş’ın açıklamalarında  bazı notları aktaralım;

“TÜRKSOY’un kültür hayatına kattığı yeniliklerden birinin de Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulaması olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Uygulama kapsamında 2012 yılından 2020’ye kadar farklı Türk devletlerinden şehirler başkentlik yaptı. Astana ile başlayan süreç, 2020’de Özbekistan’ın Hiva şehrine kadar ulaştı. 2021’de pandemi sebebiyle uygulama yapılamadı. Şimdiye kadar Türkiye’den Eskişehir ve Kastamonu bu unvana layık görüldü.Bursa, köklü tarihi, zengin kültürü, eşsiz doğası, verimli toprakları, çok yönlü turizmi, gelişmiş ekonomisi, çeşitli alanlarda dünyaya ürün sunan sanayi ve üretim sektörüyle ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ olarak seçildi”

Mart ayında nevruz kutlamaları ile birlikte Türk Dünyası Kültür Başkenti açılış programına Bursa ve Türk dünyasına yakışır, görkemli bir törenle başlayacak.

Yine 2022’de de 4. Dünya Göçebe Oyunları, 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, 5. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi 3. Kitap Fuarı, 12. FotoFest, 60. Uluslararası Bursa Festivali ve TÜRKSOY’un gelenek hâline gelmiş programları olacak. Bilimden edebiyata, sanattan gastronomiye, sempozyumdan konsere, söyleşiden sergiye varıncaya kadar kültür ve sanatın her alanında birçok faaliyet yapılacak…

Başkan Aktaş’ın ifadeleriyle “Bursa, ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ olmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşayacak”

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, yeşil ve tarih şehri Bursa’nın  TÜRKSOY’un Daimi Konseyi’nde alınan kararla 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini hatırlatarak ,O günden bu yana Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile heyetlerin birçok kez buluştuğunu ifade etti…

Kaseinov, “Önümüzdeki sene Osmanlı Devleti'nin başkentliğini yapan kadim Bursa, inanıyoruz ki bu unvanı lâyıkıyla taşıyacaktır” ifadeleri aslında çok şey ifade ediyor…

Son olarak şunu vurgulamak istiyorum…

Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi önemlidir.

Önemli olduğu kadar kıymetlidir…

Bursa Büyükşehir belediyesi bu süreçte yaptığı çalışmalarla Bursa'ya artı değer katmıştır…

Emeği geçen herkesin eline sağlık…

Bizde bu güzelliği toplumla paylaşıyoruz…

Paylaşmaya devam edeceğiz…

 

 

 

  Bu yazı 6848 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş