Ercan AKYILDIZ
  Güncelleme: 15-02-2022 23:26:00   15-02-2022 23:25:00

Bursa Büyükşehir’den Alkışlanacak yatırım…

Nüfusu her yıl 35-40 bin artan Bursa'nın doğal yapısının bozulmaması bu kentte yaşanan her insanın ortak temennisidir. Pandemi döneminde Marmara denizinde yaşanan  kirlenmenin yaşadığımız bu şehri nasıl tehdit ettiğine hep birlikte şahit olduk.

İçilebilir su kaynaklarının kirlenmesinin önüne geçmek, nüfusla birlikte artan çöp dağlarının bertaraf edilmesi önemini sanırım tartışmaya bile gerek yok.

Bursa  Büyükşehir olma avantajını huzurdan ,mutluluktan hatta sağlıktan yana kullanmaya devam etmelidir.

Bu süreçte muhalefet de Bursa için insanlık için “Nasıl destek olurum” anlayışını ön plana çıkarmalıdır.. Gerektiğinde öneriler getirip, ortak akılla hareket edilmesine katkı koymalıdır.Unutmayalım ki Modern kent etiğinde, birlikte yaşamanın birinci şartı, başkalarına zarar vermeden, yaşamaktır.

“Olmaz yapamazsın” anlayışını kimseye bir faydası da olmaz..Kaybeden şehir olur..Bursa olur Bursa.

Bakın;

Bursa Büyükşehir Belediyesi kent merkezinden çıkan çöplerin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması ve çıkan gazın enerji üretimine dönüştürülmesi için Doğu Bölgesi Entegre Katı Bertaraf Tesisini devreye aldı.Başkan Aktaş’ın daveti üzerine bizzat gidip yerinde görme imkanına sahip oldum.Alkışlanacak bir yatırım…Sayıları artarak devam etmeli..

Şu anda İnegöl,İznik ve Yenişehir’den toplanan çöpler bu tesiste bertaraf ediliyor.Biyogaz tankının devreye alınmasıyla 75 bin konutun elektrik tüketimine eşdeğer 12 megavat enerji üretimi sağlanacak.

Başkan Alinur Aktaş heyecanlıydı..Bir hayalin gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşarken,Hamasi nutuklarla çevreci olunamayacağını, daha sağlıklı bir gelecek için bu tür yatırımlara ihtiyaç olduğunu üstüne basa basa vurguladı.

Bana göre,Dünya ülkelerinin İklim değişikliği ile mücadele konusunda başlattığı çalışmalara yerel ölçekte atılan en önemli adımlardan biri Doğu Bölgesi Entegre Katı Bertaraf Tesisi…Alkışlanacak bir yatırım.

40 milyonluk bir yatırım..Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılmış…Yani Belediye kasasından tek kuruş çıkmamış…Belediye bir taraftan sisteme ortak olmuş,diğer taraftan toplanan çöplerin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılmasının önünü açmış.

Ülkenin enerji sıkıntısı yaşadığı bir dönemde Büyükşehir Belediyesi daha öncede Bursaray istasyonları ile hizmet binalarının çatısını birer güneş enerjisi santraline dönüştürmeye başlamış,Yenikent Katı Atık Depolama sahasında metan gazından, BUSKİ su depolarının girişlerine kurulan HES’ler vasıtasıyla da sudan enerji üretimine şimdi de Doğu Bölgesi Entegre Katı Bertaraf Tesisini eklemiş oldu.

Bazı istatistiki rakamlara bakıldığında karşımıza korkunç bir tablo çıkıyor. Bursa’da günlük kişi başına 1.1 kilogram evsel atık oluşurken her gün ortaya çıkan 3500 ton atığın bertaraf edilmesinin zarureti var.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile yatırımı üstlenen Doğanlar Holding bünyesindeki Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Doğan’n da katıldığı toplantıda Başkanı Aktaş’ın serzenişlerine de şahit olduk.

Aktaş Yıldırım Gürsu ve Kestel ilçelerinde toplanan çöplerin aynı tesiste ayrıştırılması için transfer merkezine ihtiyaç olduğunu ama bu çalışmanın da engellenmeye çalışıldığı söyledi…

Benzer bir tesis de batı bölgesi için de planlanıyor.Yani Hamitler çöplüğü kapatılacak. Başkan Aktaş bu konuda şu ifadeleri kullandı;

“ Detayları bir süre sonra  kamuoyu ile paylaşacağız. İddia ediyorum; Bursa Büyükşehir Belediyesi 81 il arasında bu konuda örnek yatırımları yapan belediyelerden bir tanesi olacak. Günlük 1200 ton çöpü işleyecek kapasitedeki tesisimizin çevresinde 1 dönümlük alanda orkide ve manolya bahçeleri kuracağız. Yine gübre üretimiyle alakalı burada bir altyapı oluşturacağız.”

Son olarak şunu ifade etmek istiyorum…

Bursa'nın hayrına bir tesis…

Anlaşılan batı bölgesinde yapılması planlanan ikinci bir tesis muhalefet tarafından başlatılacak tartışmalara konu olacak. Yapılacak tek şey…Başkan Aktaş tarafından muhalefet temsilcileri İnegöl sınırları içinde yapılan bu tesise davet edilip bilgilendirilmeli…

Aynı muhalefete “Bursa gibi bir şehirden yılda 7 stadyum dolduracak oranda çıkan çöpü siz olsanız ne yapardınız” sorusu sorularak cevap aranmalı..

Nasıl olsa orta değer BURSA değimli?

Kirlenen Bursa kimseye huzur vermez…

 

 

 

 

  Bu yazı 7249 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş