Ercan AKYILDIZ
  Güncelleme: 24-01-2021 19:22:00   24-01-2021 18:36:00

Başkan Erdem’den alkışlanacak proje

Bursa ile birlikte tüm Türkiye’nin seyrettiği insan yaşamı gerçek hayat öyküleri ile doludur. Köylerden şehirlere göç başladığında,köyler kaderine terk edildiğinde “söyleyecek sözü” olmayanlar bile bugün farklı düşünür oldu.

Özellikle Pandemi dolayısıyla “organik yaşam” yada “organik yiyecek” ifadeleri gündeme oturdu.Köylerine hasret insanların Bursa sokaklarında derin derin “AH” çektiklerine şahit olduk..Tatsız, tuzsuz sebzelerin pazar tezgahlarını süslemesinden rahatsız olan insanların özlemi-hasreti artmış köylerine

Tam bu noktada, siyasi düşüncesi ne olursa olsun, insanlığın faydasına gayret eden yöneticileri de göz ardı etmek haksızlık olur.Gıda sahtekarlarına karşı devletin ilgili kurumları mücadele ederken, Pandemi ile birlikte,organik yiyecek ve içeceklerin önemi de bir kat daha arttı.

Kısaca anlayış değişti, doğayı korumanın önemi ortaya çıktı.

Bakın son dönemde CHP Bursa teşkilatlarında yaşanan skandallardan uzak,İlçe Başkanı Fırat Yılmaz’la uyum içinde çalışan CHP’nin Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in bu süreçte “İnsan merkezli” çalışmalarından sadece birinden bahsedeceğim.

Spekülasyonlardan uzak “Nilüfer’e daha fazla nasıl katkı koyabilirim” anlayışıyla hareket eden Başkan Erdem’in burada “mütevaziliğini” konu edecek değilim.Siyasi görüşünü,yada dünyaya bakışını da tartışmaya açmak gibi bir düşünce içinde  değilim. Benim için önemli olan Nilüfer gibi bir ilçede ortaya koyduğu anlayıştır.

Nilüfere katkı sağlamak için,Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la bile her defasında diyalogtan yana olan Erdem’in ortaya koyduğu tavır hem seçmen hem de Nilüferliler tarafından takdir görüyor, görmeye de devam ediyor.

Bir taraftan ana arterlerdeki aksaklıkların giderilmesi başta olmak üzere Büyükşehir’in imkanlarını Nilüfer’e aktarmaya çalışan Turgay Erdem diğer taraftan da, Belediyenin kendi imkanlarını İlçe insanına sunma gayreti içine girmiş olmasının mutlaka karşılığı olacaktır.Hemen buraya bir not düşelim; (Benim yazdıklarımdan farklı anlam çıkarmaya çalışanların, Bursa’ya zarar vermede bir mikrop gibi üreyen siyasi tarafgirliğin algı sorunu var demektir.)

Bir önceki yazımda, Nilüfer’de katı atıkların bir noktada toplanarak geri dönüşümün sağlanmasının önemine dikkat çekerken, bırakın Nilüferi Bursa için hayati önem taşıyan Kompost ünitesinden bahsetmemek, bir eksiklik olarak değerlendirilebilirdi.“Başkan Turgay Erdem’in alkışlanacak projesi” şeklinde bir ifade kullanmak da sanırım “CUK” diye oturur…

Ne mi yapılıyor kompost ünitesinde?

Bitkisel ve yemek atıkları bu ünitede organik gübreye dönüştürülüyor. Burada katı atıkların dönüştürülmesiyle  hem çevre sağlığına hem de ekonomiye önemli katkı sağlanıyor. BEBKA’nın mali destek programı kapsamında destek vererek Ürünlü’de kurulan tesisten elde edilen organik gübre, kent bostanlarında kullanılıyor, hem de Nilüfer kırsalında bulunan çiftçilere dağıtılıyor..

Kısaca Başkan Turgay Erdem’in gayretleriyle, Nilüfer bölgesinde toprağın biyolojik yapısı bozulmadan daha sağlıklı ürünler yetiştiriliyor. Tarımsal üretime, çevre sağlığına ve ekonomiye önemli oranda katkı sağlanıyor. Pazar ve yemek atıklarının katı atık depolama sahasında ürettiği metan gazı oranı önemli oranda azalıyor.

Burada Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in bir çağrısını da tekrarlayalım;

"Nilüfer’deki büyük siteler, büyük oteller, büyük AVM’ler ve restoran zincirleri bizi örnek alıp bu sistemi kursalar ve hem yiyecek atıklarını değerlendirip israfı önleseler, hem de üretilen organik tarımı kendi peyzaj düzenlemelerinde kullansalar çevre sağlığına büyük katkıları olur ”

Evet Pandemi dolayısıyla önemli bir süreçten geçiyoruz. Herkes taşın altına elini koysun..

Tıpkı Nilüfer’de olduğu gibi..

Şayet köye geri dönüş yapmayacaksak…

Unutmayalım ki; Avrupa şehri unvanına sahip Bursa`da hala eli nasırlı, yüzleri yanık, tarlada orak biçen, tırpan sallayan, ektiği mahsulünü kar’a dönüştürmek için çabalayan bir kitlenin evlatları var…

Bir de onların çocuklarının geleceği…

  Bu yazı 4885 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş