Ercan AKYILDIZ
  Güncelleme: 04-02-2021 14:19:00   04-02-2021 14:14:00

Yeni dünya düzeninde Bursa

Üretim ve ihracat üssü Bursa, Ar-Ge ve inovasyon odaklı projeleriyle Türkiye’nin kalkınma hamlesine güç katıyor. Küresel ticarette son 100 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığı 2020 yılında bile 203 ülke ve serbest bölgeye 13,7 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirmeyi başaran Bursa, BTSO rehberliğinde katma değerli üretim ve yüksek teknolojili ihracat hedeflerine odaklandı. Ar-Ge merkezli firma sayısının 130, tasarım merkezi sayısının ise 30’a yükseldiği Bursa’da, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile kentin Ar-Ge yatırımlarını ve BTSO’nun gündemindeki projeleri konuştuk.

 

*Bursa, Türkiye’de ezberleri bozan bir kent. İlk olarak kent ekonomisindeki gelişmelerle ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Koronavirüs salgını, küresel ölçekte son 100 yılın en büyük krizine neden olurken, çalışma hayatının tüm aktörlerini derinden etkiledi. Bursa iş dünyası olarak yılın ilk çeyreğinde yüksek bir üretim ve ihracat performansına ulaşırken, kısıtlamaların uygulandığı ikinci çeyrekten itibaren sert bir daralma ile karşı karşıya kaldık. Üçüncü çeyrekte ise gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında iktisadi faaliyetlere hızlı dönüş, sanayi üretimi ve ihracatta geçen yılın da üzerine çıkan bir performans göstermemizi sağladı. Ancak genel olarak imalat sanayimizde ve ihracatta dalgalı bir seyir izlerken, özellikle turizm başta olmak üzere yeme-içme ve hizmet sektörü özelinde işlerin durma noktasına geldiği olağanüstü bir dönem yaşadık. Değişen koşullar karşısında hızlı refleks verebilme kabiliyetinin önem kazandığı bu süreçte bizler de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak virüsün etkisini gösterdiği ilk günden itibaren 47 bin üyemizi ve çalışanlarımızı pandeminin etkilerinden korumak amacıyla hazırladığımız eylem planlarını hızla hayata geçiren öncü kurumlar arasında yer aldık.

İş dünyamız ile üst kuruluşumuz TOBB ve ekonomi yönetimimiz arasında güçlü bir etkileşim ağı geliştirdik. Tüm bunların sonucunda da sektörlerimize can suyu olan desteklerin uygulamaya alınmasına imkan oluşturduk. Hareket kabiliyetimizi kısıtlayan ve tüm ticaret pazarlarımızı saran salgın döneminde bile kentimiz ve ülkemiz adına tarihi nitelik taşıyan yatırımlar hayata geçmeye devam etti.

Ülkemizin 60 yıllık hayali olan yerli otomobil fabrikamız, alanında Avrupa’nın en kapsamlı merkezi olan Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezimiz – GUHEM ile İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezimiz İKMMAM, ülkemizin gelecek vizyonunu yansıtan projelerimiz oldu. Küresel ekonominin yeniden şekillendiği ve tedarik zincirlerinde bölgesel çözümlerin hız kazanacağı yeni yılda dijital dönüşüm, sanal fuarlar ve nano teknoloji mükemmeliyet merkezi gibi yenilikçi projelerle ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ inancımız doğrultusunda azimle çalışmaya devam edeceğiz.

*Pandemi döneminde tüm dünyayı olumsuz yönde etkiledi. Artık yeni bir dünya düzeni bizleri bekliyor. Bu noktada işletmeler nasıl bir yol izlenmeli?

 Sosyal yönleriyle olduğu kadar ekonomik açıdan da çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. Ancak buna rağmen milli birlik ve dayanışma ruhuyla gerek sağlık altyapısı gerekse de ekonomideki önlem paketleriyle pandemi sürecini en iyi yöneten ülkeler arasındayız. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok uluslararası şirketin, yeni tedarik zincirlerini tasarlamaya, coğrafi kaynak çeşitliliğine gitmeye ve yerel alternatifler oluşturmaya başladığı bir dönemde firmalarımız için de yeni fırsatlar ortaya çıktı. Üretim gücümüz, krizlerden sonra hızlı toparlanma refleksine sahip piyasalarımız, sağlam ekonomik altyapımız ve uluslararası yatırımcıların tedarik zincirindeki yeni arayışlar, ülkemize salgından sonra çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bursa iş dünyası olarak bu fırsatlara odaklanarak Bursa’nın yeni dünya düzeninde küresel ticaretin kilit oyuncuları arasında yerini daha güçlü bir şekilde almasını amaçlıyoruz.

*Bursa, Ar-Ge ve tasarım merkezleri konusunda önemli bir potansiyele sahip. BTSO’nun da bu konuda yatırımlarının olduğunu biliyoruz. Bu konu ile ilgili görüş alabilir miyiz?

“Bursa, 130 Ar-Ge merkezi ile Türkiye’de ikinci sırada. İlk tasarım merkezinin 2016 yılında hayata geçtiği kentimizde, bu merkezlerin sayısı da 30’a ulaştı. Bursa’da Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısının artması, firmalarımızın gelecek stratejilerini katma değerli üretim yeteneklerini geliştirerek sürdürme hedefinde olduğuna işaret etmektedir. Ar-Ge, inovasyon ve tasarım odaklı yatırımlar ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 vizyonu için de kritik öneme sahip. Artık bedenin ve kas gücünün değil, zihnin ve fikrin ön plana çıktığı bir dönemde, özgün bakış açılarının sunduğu zenginliklerden istifade etmeliyiz. Firmalarımızın zorlu rekabet şartlarında yenilikçi yaklaşımlarla geleceğe hazırlanmaları ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmeleri dünya ticaretinden alacağımız pay ve ulaşacağımız refah seviyesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda hayata geçirdiğimiz BUTEKOM, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon firmalarımıza 2008 yılından bu yana Ar-ge ve inovasyon çalışmalarının yanı sıra moda ve markaya yönelik katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi konusunda da rehberlik etmektedir. Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’mizin yanı sıra Ekim ayında hizmete açtığımız İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi’miz de BUTEKOM bünyesinde firmalarımıza hizmet vermektedir. BTSO olarak Ar-Ge ve inovasyonun bütün şirketlerimizin ana gündeminde olmasını istiyoruz. Çünkü hedeflerimize ancak katma değer sağlayarak ulaşabiliriz.

*Bursalı işletmelerimiz artık klasik üretim tekniklerinden ziyade yüksek teknoloji odaklı yatırımlara da önem veriyor. BTSO’nun da bu konuda yatırımları olduğunu biliyoruz. Bu kapsamdaki çalışmalarınızla ilgili neler söylemek istersiniz ?

Ülkelerin gelişimini kentlerin ve bölgelerin belirlediği yeni ekosistemde Türkiyemizin kalkınma ivmesini daha da hızlandırmak adına ölçek ekonomisine uyumlu yatırımların hayata geçirilmesi çok kritik önem arz ediyor. Bu yönde hazırlanan projeler ve gerçekleştirilen çalışmalar da lider kent Bursa’da büyük bir heyecan oluşturuyor. Bursa iş dünyası olarak bu bilinçle 2013 yılından itibaren hedeflerimizi ülkemizin vizyonuyla bütünleştirdiğimiz çok önemli projeleri hayata geçirdik. Bu projelerle üretimde katma değerin payını artırmayı, orta yüksek ve ileri teknolojide de sanayimize sınıf atlatmayı amaçladık. Türkiyemizin sanayi dönüşümüne liderlik eden TEKNOSAB projemizle birlikte, uzay ve havacılık yolculuğumuzda yeni bir kilometre taşı olan GUHEM’i bölgemize ve ülkemize kazandırdık. Tekstil ve teknik tekstil ile ileri kompozit malzemeler alanında yeni nesil araştırma ve geliştirme merkezimiz olan BUTEKOM ve firmalarımızın dijital dönüşümüne rehberlik eden Model Fabrika gibi rol model projelerimiz yeni ekonomi vizyonumuz doğrultusunda ortaya çıktı. Bursa, ülkemizin ideallerine ulaşmasında kilit bir role sahiptir. Ar-Ge ve inovasyona olan yatkınlığımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Gemlik’te kurulan yerli otomobil fabrikamız, dönüşüm hamlemizle birlikte kentimizin kalkınmadaki rolünü daha da artıracaktır. Üretimin bilgi ve teknoloji odağında gerçekleştirildiği bir dönemde Bursamızı milli teknoloji hamlesinin en önemli aktörü haline getirmek istiyoruz. Kent olarak, tarihi nitelikteki projelerle ülkemizin üretim, istihdam ve ihracat hedeflerine daha fazla katkı sağlama hedeflerinin azmi ve heyecanı var.

*”Türkiye’nin Otomobili” kompleksi, Bursa’da sanayinin gelişimini nasıl etkileyecek?

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) geliştirdiği yerli otomobilimiz, inşallah 2 yıl sonra yollarda olacak. Bilgi ve birikim paylaşımının ürünü olarak ortaya çıkacak olan yerli otomobilimiz için TOGG yönetimi, yan sanayi şirketleri ve tedarikçilerle ilk günden beri yakın temas içinde. Otomobilin kokpit, yürüyen aksam, platform ve elektronik sistemleri gibi farklı bileşenleri yan sanayi şirketleri ile birlikte geliştiriliyor. Diğer taraftan otonom sürüş, endüstri 4.0 ve 5G teknolojileri altyapıları hızla gelişiyor. Bütün bu gelişmelerin ışığında yerli otomobilimiz, yan sanayimizde de güçlü bir dönüşüm hamlesi başlattı. Yarım asırlık üretim tecrübesiyle otomotiv sektörünün kalbinin attığı Bursa, yerli otomobilin güçlendireceği ekosistemle gelecek 50 yılın da otomotiv endüstrisi merkezlerinde yer almaya devam edecek. Ortaya çıkacak bu potansiyel ile birlikte katlanacak ihracat performansımız sayesinde Bursamızın Türkiye ekonomisinin kalkınmasındaki öncü rolü daha da güçlenmiş olacak. Bursa ekonomisinin nitelikli dönüşümü ve bu tür makro yatırımları kente kazandırmak adına gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, yerli otomobil projemiz için de güçlü bir altyapı oluşturdu. Firmalarımızın üretim kabiliyetleri doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz kümelenme çalışmaları, BTSO MESYEB ve BUTGEM gibi sektörlerimizin insan kaynağı ihtiyacına çözüm üreten merkezlerimizle birlikte, BUTEKOM, Model Fabrika, TEKNOSAB ve KOBİ OSB gibi ileri teknoloji yatırımlarına zemin oluşturan projelerimiz ülkemizin milli otomobil hamlesinin başarısını taçlandıracaktır. Ülkemizin gurur yolculuğunun Bursa’dan başlatılacak olması nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubumuza kentim ve iş dünyamız adına bu vesileyle bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum.

*Son olarak neler söylemek istersiniz?

Üretim, istihdam ve ihracatla Türkiyemizin kalkınma hedeflerine büyük bir özveriyle omuz verdi. Yaşadığımız olağanüstü süreçler, yapısal reformları hızla hayata geçirmemiz, değişen koşullara karşı uyum yeteneğimizi artırmamız, özel sektör firmalarımızı finansal açıdan rekabetçi hale getirmemiz ve daha da önemlisi yerli ve milli üretimle ekonomimizi güçlendirmemizin gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu. Bu kapsamda ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ vizyonuyla projeler üretmeye ve iş insanlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz. Kentimizin ve ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda büyük bir azim ve özveriyle çalışarak, üretim, istihdam ve ihracata katkı sağlayan tüm girişimcilerimizi de bu vesileyle yürekten kutluyorum.

  Bu yazı 5314 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş