Ercan AKYILDIZ
  Güncelleme: 27-10-2021 11:32:00   27-10-2021 11:14:00

Tarihe ışık tutuyor “Zindan Kapı”

Başkan Alinur Aktaş’ın Başkanlığında Bursa Büyükşehir belediyesi tarafından tarihi değerlerin ortaya çıkarılması için  başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Her ne kadar Bursa kamuoyu heyecanla Hanlar Bölgesinde devam eden yıkım çalışmalarını izlese de,tarihe ışık tutacak önemli bir eser “Zindan kapı” restore edilerek hizmete sunuldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş önceki akşam bir grup Gazeteci ile Restorasyon çalışmaları 6 yıl süren ve yapımına Recep Altepe döneminde başlanan Zindan kapıda bir araya gelerek süreci anlattı.

Bitinya Krallığı döneminde inşa edilen ve İstanbul Yedikule Zindanları'nın bir benzeri olan 2 bin 300 yıllık Zindan Kapı ilginç hikayelerle dolu. Başkan Aktaş’la yapılan sohbete geçmeden önce kısaca süreçten bahsedelim.

Bursa’da Bitinya Kralı Prusias tarafından Romalılardan kaçarak kendisine sığınan Kartacalı General Hannibal’ın önerisiyle yaptırılan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçen Zindan Kapı için Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyon çalışmalarına başlandı. Orhan Gazi’nin kenti fethetmesiyle burçlarla desteklenen tarihi surlarda yaşanan deformasyon, başarılı çalışma ile aslına uygun olarak restore edildi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yaptığı açıklamaya göre,Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarda yaklaşık 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarda önce Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı’nın restorasyonu, ardından da İstanbul Yedikule zindanlarının bir örneği olan Zindan Kapı’daki restorasyonda her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş.

Zindan kapı’da Gazetecilerle sohbet eden Başkan Alinur Aktaş,konuşmasında kendisinden önceki Başkan Recep Altepe’yi de unutmadı.Kendisine teşekkür ederek “Bu eserin restorasyon çalışmasına Başkan Altepe döneminde başlandı.Bu  önemli eserin Bursa’ya kazandırılmasında Başkanın emeği var” dedi.

Hanlar Bölgesinde yapılan çalışmaların da devam ettiğini belirten Başkan Alinur Aktaş,Bursa’nın değerlerini ortaya çıkarmak için yıkım yapmak zorunda olduklarını,ancak bu süreçte kimseyi mağdur etmediklerini söyledi.

Gerçekten Bursa’ya yakışır bir eser ortaya çıkmış..

Şimdi; Zindan kapı kentin kültür ve sanat merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Yeni bir konseptle kent yaşamına kazandırılmak üzere tasarlanan Zindankapı, Bursalılar için surların ve zindanların anlamını değiştirecek,Bursa’da kültür ve sanata teknolojik bir boyut kazanacak. 

Toplam 3000 metrekare kapalı ve açık alana sahip Zindankapı, benzersiz bir dijital müze ve geniş bir güncel sanat galerisi ile misafirlerini ağırlamaya başladı bile..

Dijital anlatımlı sergi salonları, interaktif içerikleri, etkinlik alanları ve eğitim mekanları ile tarihe, kültüre, sanata ışık tutarken geçmiş tarihe yolculuğun önünü açıyor.Sosyal donatı alanları da unutulmamış Zindankapı’da..

Yakın gelecekte Bursalıların uğrak yeri haline geleceğinden kimsenin şüphesi olmasın…Zindan kapı’nın bir başka özelliği de ziyaretçileri surların içinde tarihi yolculuğa çıkarırken,güncel sanat galerisi de farklı sergilere de ev sahipliği yapıyor.

Şunu ifade etmek istiyorum;

Yerli ve yabancı sanatçıların yerleştirme, heykel, desen ve performans-video eserleri,adeta zindanların yarattığı zamansız ve mekânsız boşluğu sanat ile tamamlıyor ZİNDANKAPI’da…

Son sözüm şu ki;

Bursa’nın bir değeri daha toprak altından çıkarılarak Bursa’ya kazandırılmış.Fırsat bulan herkesin ziyaret etmesi gereken bir tarihi mekan..Kimse gölgelemeye kalkmasın. Bursa Büyükşehir iyi iş çıkarmış…

  Bu yazı 5844 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş