Ercan AKYILDIZ
  11-10-2020 14:55:00

Başkan Aktaş'la dobra dobra

Bursa'ya karşı sorumluluğum var

Henüz 33 yaşında iken Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Başkan Alinur Aktaş,yılların tecrübesini şimdi Bursa’da hayata geçirmek için kendi ifadesiyle “CANLA-BAŞLA” gayret ediyor..

2004-2017 yılları arasında 3 dönem İnegöl Belediye Başkanlığı,3 Kasım 2017’de Bursa Büyükşehir belediye Başkanlığına atanan ve 1 yıl aradan sonra Cumhur İttifak’ından aday gösterilerek Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Alinur Aktaş’la uzun bir aradan sonra Bursa’yı konuştum..
“Bu kente karşı sorumluluğum var,Benim bu memlekete biz sözüm var.Büyük Bursa için var olan hayallerimizi gerçekleştirmenin heyecanın yaşıyoruz” diyen Başkan Alinur Aktaş’a Bursa’da devam eden projelerin akıbetini ve siyasete dair gündeme oturan iddiaları sorduk…
Bursa’da İlçe kongrelerini tamamlayan Ak Parti’nin İl kongresinde Başkan Alinur Aktaş’ın tavrını merak edenler için “Başkan kongreye müdahil olacak mı?”…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la aralarında sorun olduğu söyleniyordu, son dönemde yapılan karşılıklı ziyaretler bir anlam ifade ediyor mu?
Bursa milletvekili,TBMM  İnsan Hakları komisyonu Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile aralarında yaşandığı iddia edilen problemler,medyaya yansıdığı gibi doğrumu?
Tüm bu soruları ve daha fazlasını Başkan Alinur Aktaş’a sorarken,bir anlamda kafalardaki sorularında cevabını da almış olduk..

Pandemi döneminden başlayalım isterseniz…Bir süre bende takip etmiştim.Çağrı merkezinden size ulaşan binlerce insana yardım edildi.Evden çıkamayan yaşlı insanları evlerine kadar erzaklarını ulaştırdınız.Binlerce insana günde iki defa sıcak yemek verdiniz…Pandemi sürecinde yapılan çalışmaları değerlendirir misiniz?

Bursa Büyükşehir belediyesi olarak,Cumhurbaşkanlığımız ve sağlık Bakanlığımız öncülüğünde Valilik ve kaymakamlarımızla koordineli bir şekilde,Covit-19 salgını ile mücadele çalışmalarımızı yürüttük.Yürütmeye de devam ediyoruz.
Sokakların dezenfeksiyonundan,sosyal mesafenin korunmasının sağlanmasına,dezavantajlı grupların desteklenmesinden,sokakta yaşayan hayvanlara kadar mücadelenin her aşamasında önemli roller üstlendik.Ayrıca salgın nedeniyle sokağa çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlar,engelliler ve kronik rahatsızlığı bulunanlara her gün sıcak yemek desteği verdik.Hatta ilaç ve hijyen maddeleri başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık.
Busmek Bünyesinde günlük 10 bin kapasiteli maske üretimi yapıp dağıtımını gerçekleştirdik..Sokaklar resmi kurumlar ve kamusal alanları sürekli dezenfekte ettik.Bu süreçte vatandaşların sosyal izolasyonlarını sağlamaları için evde kalmalarına yönelik uyarımız halende devam ediyor.Evde kalmayı teşvik etmek amacıyla internet ve sosyal medya üzerinden bilgilendirme,kültürel programlar,eğlence ve destek uygulamaları yürüttük…Vatandaşlarımıza,sosyal ve psikolojik destek sunabilmek için telefon destek hatlarını devreye aldık.
Belediye hizmet binaları başta olmak üzere müzeler,camiler,türbeler, çarşılar,hanlar ve semt pazarları terminal,okullar ve diğer kamu binalarında dezenfekte çalışmaları yaptık..

Bu dönemde bir de fırsatçılar ortaya çıkmıştı…
Evet bu dönemde fahiş fiyat uygulayan fırsatçılara karşı zabıta ekiplerimiz tarafından çalışmalara yoğunlaştırıldı. 233 fahiş fiyat denetimi yapıldı.Tespit edilenler hakkında yasal işlem uygulandı..

Pandemi dolayısıyla sanırım Nisan ayında Su saatlerinde endeks okuma durdurulmuştu..
Bu süreçte endeks okumayı durdurarak Ocak-Şubat ve Mart ayı faturalarının ortalamasını alarak yüzde 50’sini faturalandırmıştık.Buski daha sonra yani Haziran ayı itibariyle sayaç okumaya başlamıştı.

Muhalefet Partiler CHP ve İyi Parti İl Başkanları İlçelere ödenen “Atık su Bedellerini” göz ardı etmiş olacaklar ki,Su Faturalarının yüksek olduğunu iddia edip Büyükşehir belediyesini suçlamışlardı..Ama siz radikal bir karar aldınız..
Bakın;İlçelere aktarılan “Atık su bedellerini” büyükşehir belediyesi BUSKİ tarafından tanzim edilen su faturaları üzerinden tahsilat yaparak alıyordu.Meclis tarafından alınan karar doğrultusunda bundan sonra İlçe Belediyeleri bu tahsilatları kendi bünyelerinde yapacaklar.Bu bedelin kaldırılmasıyla bundan sonra SU faturaların vatandaşa yansıması farklı olacak.

Bugüne kadar İlçe belediyelerine ne kadar para aktardınız.Sadece 2020 yılı için soruyorum..
Rakamlar gerçekten büyük.17 İlçe Belediyesine 2020 yılı Ocak-Ağustos aylarında 125 milyon 800 bin Tl  “katı atık bedeli” ödenmiştir..Bu parayı bundan sonra dediğim gibi Büyükşehir değil İlçe Belediyeleri toplayacak.Yıldırım başta olmak üzere bazı Belediye Başkanları bu bedeli vatandaştan almayacaklarını açıkladı.

Kısaca Pandemi nedeniyle Bursa’da hayat durmuştu.BUDO seferleri iptal edilmiş,ulaşım araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışmak zorunda kalmıştı.Ama Alo 153 hiç durmadı..Rakamlara bakarsanız 272 bin 127 çağrı alınmış.Gelen talepler incelendiğinde karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor?
Bazı rakamlar vereyim..
Bu süreçte 87.978 haneye gıda kolisi ulaştırdık.50.580 haneye hijyen kolisi,46.704 haneye Pazar filesi ile sebze ve meyve dağıtımı yaptık.
Global anlamda ifade edersek,toplamda 185 bin.562 aileye ulaşarak ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık.Yine Bu süreçte 96.664 kişiye sıcak yemek dağıtırken,1milyon 440 bin ekmek dağıtımı gerçekleştirdik.Evde bakıma muhtaç insanlarımızı unutmadık.39.769 evde bakım temizlik kiti ihtiyacı karşılanırken,200 bin 250 adet maske üretilerek vatandaşlara dağıtıldı.30 bin 580 hijyen kolisi ve 54 bin 470 eldiven vatandaşlara ulaştırdık.

Pandemi sürecini fırsata çevirerek Bursa’nın cadde ve sokaklarda yenilendi.Ne kadar asfalt döktünüz?
Bize gelen talepler doğrultusunda 827 cadde ve yolda yıkama yapılırken,28 Kilometrelik güzergahta 80 bin ton asfalt çalışması gerçekleştirdik…

Sayın Başkan sanırım Haziran ayında bir basın toplantısı yaparak Bursa için hayati önem taşıyan 7 ayrı proje açıklamıştınız.Bu projelerin akıbeti nedir?
Muhalefetin eleştirilerinin hedefinde olan SPOR SALONU YIKIMI:
Altıparmaktaki stadyum alanına kazandırılan 42 dönümlük Bursa Millet Bahçesi’nin hemen yanında bulunan Atatürk Spor Salonu, Yüzme Havuzu ve müştemilatların yıkım çalışması tamamlandı.Ortaya çıkan 18 dönüm alan Millet Bahçesi’ne ilave edilecek ve aynı yere yine Atatürk ismiyle yeni modern bir spor salonu yapılacak. Bölgeye uygulanacak proje Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın birlikte yapacağı seçki ile belirlenecek.

Rahmetli Başkan Hikmet Şahin döneminde gündeme gelen ve Bursa turizmine değer katacak olan proje; HANLAR BÖLGESİ
Çarşıbaşı, tam anlamıyla bir açık hava müzesi olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin girişidir. Bölgede 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbe bulunmaktadır.Sultan külliyeleri ve Cumalıkızık ile birlikte Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasını sağlayan bu alan, korunması ve gelecek nesillere taşınması gereken bir mirastır.
Proje kapsamında, Cemal Nadir Caddesi üzerinde ve Zafer Plaza’dan başlayıp Ulucami’ye kadar uzayan bölgede yer alan ‘sonradan yapılmış’ binaların kaldırılması ve tarihi alanın açığa çıkması sağlanacak. Bu sayede hem şehrimize bir meydan kazandırılacak hem de tarihi kimliğimiz gün yüzüne çıkarılacak. Tarihi doku, şehir ile bütünleşecek.
Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsamında Merkez Bankası, Kızılay ve İşkur binalarının yıkımı gerçekleştirildi. Bölgede uygulanacak çalışmanın belirlenmesi için düzenlenen ulusal çaptaki proje yarışmasında süreç devam ediyor.

CHP’lilerin bile güzergahında yürüyüş yaptığı T2 HATTI
 Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, 11 istasyonu bulunan toplam 9 bin 445 metre uzunluğundaki Kent Meydanı - Terminal Tramvay Hattı İnşaatı Yapım İşinin, ‘tamamlama işleri’ ihalesini 05 Ağustos’ta gerçekleştirdi. İhaleyi kazanan Öztimur şirketi ile 21 Ağustos'ta sözleşme imzalanırken, 3 Eylül'de yapılan yer tesliminin ardından firma çalışmalara başladı. İhale kapsamında hat üstyapısındaki eksik ray kaynakları, raylarının gerdirilmesi, ayarlamaların yapılması, makas montajları, makas kaynakları, eksik imalatların tamamlanması, hat üzerindeki 9 adet üstgeçit istasyonun dış cephe kaplamaları, cam ve prefabrik kaplama işleri gibi tüm eksiklikler tamamlanacak. Projenin 2021 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Yılardır Bursa’nın kanayan yarası,çirkinlik abidesi Çelik Palas Otelinin üst kısmı.. Yeni adıyla ÇEKİRGE TERAS
 95 bin metrekarelik inşaat alanına sahip dev yapının inşasına 1988 yılında başlandı ve 2001 yılına kadar sürdü. Otelin inşaatı, birkaç kez el değiştirmesine rağmen tamamlanamadı. 6 blok, 36 daire, 250 oda ve daha birçok müştemilatı bulunan yapı, Bursa’nın dev projelerinden biri olarak yola çıkmasına rağmen bir türlü bitirilemedi. Yaklaşık 20 yıldır atıl bir vaziyette duran alan şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın katkılarıyla şehrimize kazandırılıyor. Otel binasının yerine Çekirge Teras Projesi uygulanacak. Atıl halde kalan ek binaların kaldırılması için yıkım çalışmalarına 22 Ağustos’ta başlandı. Proje ile birlikte nitelikli bir yeşil doku şehrimize kazandırılırken, şehir halkının sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak, nitelikli mekanlar oluşturulacaktır.

Bölgeye nefes aldıracak DOĞANBEY MİLLET BAHÇESİ
 Doğanbey Konutları’nın boş parsellerini kapsayan ‘Kırcaali Mahallesi Kent Meydanı ve Millet Bahçesi projesinin ihalesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ tarafından Ağustos ayında yapıldı. İçerisinde, sosyal ve kültürel mekanlar ile 2 katlı yer altı otoparkının yer alacağı projenin, 400 günde tamamlanması öngörülüyor.

Yıldırım’a da ayrı bir değer katacak olan GÖKDERE MİLLET BAHÇESİ
Hem Yıldırım hem de Osmangazi ilçesini yakından ilgilendiren Gökdere Millet Bahçesi ile ilgili proje çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 200 bin metrekare alanı kapsayan projenin onay aşamaları devam etmekte olup, tamamlandıktan sonra ihalesi gerçekleştirilecektir.
 
Tarihi yeniden canlandıracak BEY SARAYI
Osmanlı’nın ilk sarayı olan ve halen üzerinde Orduevi bulunan Bey Sarayı’nın gün yüzüne çıkarılması ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. Cumhurbaşkanı, Milli  Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile gerekli görüşmeler yapıldı. Orduevi buradan taşınacak ve Osmanlı’nın ilk sarayını gün yüzüne çıkaracak çalışmalara başlanacak.

Bursa haklının merak ettiği projelerle ilgili yaptığınız açıklamaların ardından şimdi size soracağım soruya vereceğiz cevabı bende merak ediyorum!
Osmangazi Belediye başkanı Mustafa Dündar’la aranızda problem yaşandığı zaman zaman gündeme geliyor.Ancak son dönemde karşılıklı ziyaretleriniz oldu.Bu ziyaretler bir anlam ifade ediyor mu?

Bizim karşılıklı ziyaretlerimiz elbette anlamlıdır ancak bu normal bir süreçtir. Karşılıklı istişare ettiğimiz konular var ve bunları konuşuyoruz. Konuşur zaman zaman bir araya geliriz. Aramızda problem olması mümkün değil. Bu bahsedilen konuları aramızda problem olmasını isteyenlerin bir arzusu olarak değerlendiriyorum. Ayrıca niçin sorun olsun ki aramızda. Her ikimizde seçilmiş belediye başkanlarıyız Mustafa Başkan Osmangazi için ben de Bursa için gecemizi gündüzümüze katıp çalışıyoruz.
Mecliste yaşanan olay çok konuşuldu mesela.Konu İl Başkanlığında konuşulmuş ve karara başlanmış bir konu idi. Son dakika ilgili Meclis üyesi arkadaşımızın bir tercihi ile değişiklik yaşanmış ben de kürsü de öğrendim. Kırgınlık olması mümkün değil. Kendisi “Mustafa abi” diye hitap ettiğim bir insandır. Sonra niye problem olsun ki. Sayın Başkan da bende seçilerek bu görevlere gelmiş insanlarız

Ak Parti'de İlçe seçimleri tamamlandı.. İl Başkanlığı seçimlerine müdahil olacak mısınız? İl Başkanı Ayhan Salman’dan yana tavır koyduğunuz ifade ediliyor..
Ben 16,5 yıldır Belediye Başkanlığı yapıyorum. Hiç bir seçime müdahil olmam söz konusu olamaz. İlçe belediye başkanlığı dönemimde  4 İlçe Başkanıyla çalıştım hiçbirini ben belirlemedim. Seçilen her Başkan elbette benim de başkanım oldu.Hepsi ile de çok uyumlu çalıştım. Aynı süreçte il başkanlarımız ile de hep uyumlu çalıştım.
Ak Parti camiası büyük bir camiadır. Partinin Genel merkezi, yetkili kurumları var. Bize de sorduklarında fikrimizi söyleriz. Bugün sağda solda birilerinin üzerinden bir yerlerde dedikodu yaparak birilerini zayıf düşürmeyi de doğru bulmuyorum. İstişareye önem verilmelidir.
Ayrıca bugün İlçe başkanları ve belediye başkanları ile son derece uyumlu çalışan ve tecrübeli bir il başkanı var. Genel merkez tarafından yapılacak istişareler ve değerlendirmeler sonucunda bir karar verilecektir. Yapılacak istişare ve değerlendirme sonucunda belirlenecek başkanımız bizim başkanımız olacak. Yapılacak İl Başkanlığı seçimlerinin ardından koltuğa oturacak İl Başkanı Bursa’nın İl Başkanı olacaktır.
 
 Yine medyaya yansıyan, TBMM İnsan Hakları komisyonu Başkanı aynı zamanda Bursa milletvekili Hakan Çavuşoğlu ile makamınızda kavgaya varacak şekilde tartışma yaşandı mı…Yada aranızda çözülemeyen problem nedir?
Bursa’da birbirinden değerli 11 milletvekilimiz var. Hepsiyle de Bursamıza yapılacak projeler ve ihtiyaçlar konusunda görüşmelerimiz oluyor. Bursa’ya dair konuları istişare ediyoruz. Bazı konularda fikir ayrılıklarımız da olabiliyor. Ancak Bursa’da maalesef ısrarla bazı kesimler olağanüstü bir gayretle yalan ve dedikodu üretiyor. Bir kere davası ve gayreti Bursa’ya hizmet olan bizim gibi insanların arasında niye sorun olsun ki. Her milletvekilimizle belli konularla konuşuruz, bazen fikir ayrılıklarımız olur ancak sadece proje konusu üzerinde . Toplantı biter ve biz aynı samimiyet ve gayretle çalışmaya devam ederiz.Kaos sevicilerin temennisi dışında kavga boyutuna varacak böyle bir şey olması asla mümkün değildir

Son olarak söylemek isteğiniz bir şey var mı sayın Başkan.. Bursa’ya bir mesajınız olacak mı?
İnsan yaşamı başta olmak üzere ekonomi ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen önemli bir süreçten geçiyoruz.Bursa Büyükşehir belediyesi olarak bizde insanınızın yanında,onlara çare olmak için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Yatırımlarımız devam ederken ince eleyip sık dokuyoruz.Belediyenin 5 kuruşunun hesabını yapıyoruz.Harcanan her kuruşta tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğu düşünüyoruz.Bunu en iyi şekilde değerlendirmeyi kendimize borç biliyoruz.Bugünde bunun mücadelesi içindeyiz..

  Bu yazı 3998 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş