Adem Yakıncı
  Güncelleme: 09-05-2020 22:23:00   09-05-2020 20:08:00

Ülkemizde ilk resmi antrenör kursu

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde bazı konularda araştırma yapma fırsatı da bulduğumuz doğrudur. Antrenörlüğün bir meslek grubu olduğu halen ülkemizde tam olarak anlaşılır halde yer edinememiştir.

Türkiye'de ilk Antrenör kursu Türk Spor Kurumu zamanında yapılmıştır. Kursa katılım duyurusu gazete ilanları ile yapılmış, duyuruya cevap veren kursiyerlerin 15/02/1938 günü akşamına kadar Cağaloğlu C.H.P binasındaki bölge merkezine başvurmaları istenmiştir.

Kurs 01 Mart 1938 tarihinde Ankara'da başlamış tüm katılımcıların barınma yemek ihtiyaçları da Türk Spor Kurumu tarafından karşılanmış kursa katılan her adaya, 75 TL katılım ücreti ödenmiştir.

Kursa katılan Antrenör adayları bir aylık denemeye tabi tutulmuş, deneme süresinde başarılı görünenler yani hak eden adaylar kursa devam edebilmiş, denemede başarılı olamayan kursiyerlerin ise kurs ile ilgili ilişikleri kesilmiş, kurs programından çıkartılmıştır.

İlk antrenörlük kursunun süresi 5 aylık bir süre olarak gerçekleştirilmiş, 5 ay süren Antrenör kursunda her gün 2 saat teorik, 2 saat uygulama olmak üzere günde 6 saat eğitim verilmiştir.

Yapılan kursta Yabancı Antrenörler ve Hıfzıssıhhadan Türk Doktorların eğitim verdiği kursta Biyoloji, Fizyoloji, Spor Tarihi, Spor Teşkilatı Mevzuatı, Branş Bilgisi, Teknik Uygulama, Antrenman Yöntemleri gibi dersler verilmiştir.

Gerçekleştirilen kursa başvuru listeleri incelenme aşamasında kursiyerlerin eğitim durumları, spor ile ilgili geçmişleri, antrpometrik özellikleri incelenerek kesin kayıtları yapılmıştır.

1938 yılında ilk defa gerçekleştirilen antrenör kursundan 17 kişi kursu başarılı bir şekilde sonuçlandırmış ve 17 antrenöre aylık 250 TL ücret ödenerek maaşa bağlanmış, zaman içerisinde ise maaşları küçük ölçekte artırılmıştır.

5 ay süren antrenörlük kursunda kursiyerlerin her türlü ihtiyaçları kurum tarafından karşılanmıştır. Kurs ilk etapta Futbol, Hentbol Basketbol ve Yüzme branşlarına dönük olarak açılmış daha sonra diğer branşlara da bu yönde imkanlar sağlanmıştır.

Zaman içinde antrenörlüğün geçtiği süreç ve geldiği noktayı önümüz günlerde sizlerin bilgisine sunacağım. 1938 yılında 17 spor adamı ile başlayan antrenörlük sürecinin günümüzdeki 100 bin civarındaki fotoğrafını birlikte kurgulayacağız.

 

Kaynak: (https://dergipark.org.tr/tr/pub/gbesbd/issue/46668/541238 Sevda Korkmaz, Tanju Bağırgan)

  Bu yazı 1708 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş