Vekillerden destek istediler

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD), CHP Bursa milletvekillerini ağırladı.
 Tarih: 26-01-2022 19:17:53
Vekillerden destek istediler

Ziyarette Mudanya’daki imar iptallerinden kaynaklanan mağduriyet ele alınırken, İMSİAD üyeleri bu konunun çözümü için CHP Bursa milletvekillerinden destek istedi.

 İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD), CHP Bursa milletvekillerini dernek binasında ağırladı.

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, Başkan Yardımcısı ve Mudanya Komisyonu Başkanı Mehmet Kurt, İMSİAD Taahhüt Komisyonu Başkanı İbrahim Cem Oflaz, Yönetim Kurulu Üyesi Levent Kaçan, Gürol Ferik, İbrahim Hakkı Demir ile dernek üyeleri Olgun Altun ve Serkan Savu, Yapı Denetim Birliği Bursa Şubesi Başkanı Oktay Altun İMSİAD’ın Ankara temasları sonrasında gerçekleşen iade-i ziyaret kapsamında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, CHP Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal, Prof. Dr. Yüksel Özkan ve Erkan Aydın ile bir araya geldi.

Toplantıda ayrıca Mudanya’da yaşanan imar iptali sonrasında suçsuz parsellerde mağdur olan vatandaşlar da hazır bulundu.

“MALİYET ARTIŞLARI NEDENİYLE FİYAT BELİRLEYEMİYORUZ”

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, sektöre dair genel bir değerlendirme yaptığı konuşmasında pandeminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik sıkıntılara neden olduğunu belirterek, “İnşaat sektörü ise 2018 yılından bu yana yaşananlar nedeniyle zaten yorgun düşmüştü. Pandemiyle birlikte malzeme fiyatlarına gelen aşırı zamlar, sektörü fiyat belirleyemez ve önünü göremez hale getirdi. Maliyet artışları nihayetinde üretimimizi de etkiledi. Yine en büyük sorunlarımızın başında arsa fiyatlarının artışı geliyor. Arsa fiyatlarının birim fiyatı son 1,5 yılda 3’e, 4’e katlandı. Ama biz bu artışları konut fiyatlarına daha tam yansıtamadık, çünkü şu anda vatandaşın alım gücü azaldı. 0.64 faiz kampanyası ile 2020 yılında stoklarımızı erittik. Ama sonrasında gelişen süreç, iflasları da beraberinde getirdi” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ ETKİLİYOR

Başta yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması olmak üzere sektördeki yapı ve denetim, deprem gibi bazı yönetmeliklerin değiştiğini anlatan Başkan Andıç, malzeme artışlarına ek olarak yapılan bu yapısal değişikliklerin de maliyetleri arttırdığını söyledi.

Andıç, tüm bu maliyet artışlarının özellikle kentsel dönüşüm projelerinde ciddi bir engel oluşturduğunun altını çizerek, “Karşılaştığımız bir diğer sorun da işçi davaları. Alt taşeronlarımızın işçileri bile bize dava açabiliyor. Tüm ödemelerini yapmış olduğumuz işler hakkında yıllar sonra bile haciz ve ödeme emri ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Dava açma süresinin 5 yıldan 6 aya indirilmesini istiyoruz. Bir mağduriyet varsa zaten bu 6 ayda ortaya çıkacaktır. Yine TÜFE’deki artış oranı yüzde 36.90, inşaat endeksi yüzde 50 açıklanırken, yapı denetim artışı yüzde 80 olarak yapıldı. Bu da maliyetlerimize ciddi anlamda yük bindirdi. Tüm bu artışların inşaat sektöründeki durgunluğu daha da pekiştirmesinden endişe ediyoruz” diye konuştu.

EV SAHİPLERİ EVLERİNE YERLEŞEMİYOR

İMSİAD Başkanı Andıç, Mudanya’da yaşanan imar iptallerine ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Mudanya Güzelyalı'da yaklaşık 35 ay önce yaşanan imar iptalleri sonrasında suçsuz parsellerde de imarın iptal edilmesi nedeniyle, sosyal patlamaya doğru gidebilecek bir mağduriyet oluştu. Burada maalesef oturmaya hazır evlerine, sahipleri giremiyor. Mudanya’daki bir diğer sıkıntıyı tadilat ruhsatlarında yaşıyoruz. Ankara’daki temaslarımız çerçevesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve sizlerle bu konuları görüştük. Biz bu mağduriyetin çözümü noktasında Güzelyalı özelinde bir yasa hazırlanmasını talep ettik. Sizlerden istirhamımız, bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmanız.”

 

İMSİAD Başkan Yardımcısı ve Mudanya Komisyonu Başkanı Mehmet Kurt da Mudanya’da imar iptalleriyle gelen mağduriyetin kanayan bir yaraya dönüştüğünü söyledi.

1/1000 ve 1/5000’lik planlar yapıldığını, yapılan planlara göre resmi ruhsat alarak inşaatlara başladıklarını ifade eden Kurt, suça karışmamış parseller için izin verilmesini talep etti. Kurt, bu süreçte çoğu müteahhidin Mudanya’da artık iş yapmadığını bildirdi.

 

İMSİAD Taahhüt Komisyonu Başkanı İbrahim Cem Oflaz da taahhüt firmalarının girdi maliyetleri yüzünden sıkıntı yaşadığını belirterek, fiyat farkı kararnamesinin gecikmesinin kendilerini zorladığını ve fesih kanununun çıkmasını beklediklerini söyledi. Oflaz ayrıca başta Kayapa ve Hasanağa olmak üzere yeni yaşam alanlarına ulaşım noktasında bazı bulvarların yapılması için destek talebinde de bulundu.

 

KONULAR ALT KOMİSYONLARDA YETERİNCE ELE ALINMIYOR

Toplantıda İMSİAD üyelerini ve mağdur vatandaşları dinleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık da, Mudanya’daki mağduriyetle ilgili olarak zeytinlik alanları konusunun eğitim komisyonu toplantısında önlerine geldiğini belirterek, “Bu konu en temel insan ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacı konusunda, dolayısıyla hassas bir konu. Ama sorunların temelinde yatan ise, bu konu da dahil, bu türde konuların alt komisyonlarda yeterince ele alınmadan önümüze gelmesi ve ilgili komisyonlarda görüşülmemesi. Bu konuyu tekrar yerelde ve Ankara'da görüşeceğiz” dedi.

  DİĞER BURSA Haberleri
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş