Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin ardından gözler ABD’ye çevrildi. ABD Başkanı Donald Trump, Fox News kanalının baş siyasi sunucusu Bret Baier’a yaptığı açıklamada, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarından önceden haberdar olduklarını belirtti.
TRUMP: "İRAN NÜKLEER BOMBA SAHİBİ OLAMAZ"
Trump, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini vurgulayarak, “İran nükleer bomba sahibi olamaz ve müzakere masasına geri dönmeyi umuyoruz. Göreceğiz. Liderlik kadrosunda geri dönmeyecek (ölen) birkaç kişi var.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, İsrail’in kendisini savunması gerektiğinde ABD’nin yanında olacağını da sözlerine ekledi: “Gerekirse İsrail’i savunacağız.
İSRAİLLİ YETKİLİ: “ABD İLE TAM KOORDİNASYON İÇİNDEYDİK”
The Jerusalem Post’a konuşan bir İsrailli yetkili, İran’ın nükleer bomba geliştirme atılımına dair kanıtların Amerikan yönetimine sunulduğunu ve “Amerikalılarla tam ve eksiksiz bir koordinasyon içindeydik” dedi.
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise İsrail’in saldırısını tek taraflı olarak nitelendirip, ABD’nin bu saldırılara dahil olmadığını açıkladı. Rubio, “Başkan Trump ve yönetimi, kuvvetlerimizi korumak için gerekli tüm adımları atmıştır ve bölgesel ortaklarımızla yakın temas halindedir.” ifadelerini kullandı.
ABD ayrıca Washington DC’deki İsrail Büyükelçiliği yakınlarındaki yolları kapatarak güvenlik önlemlerini artırdı.