Kılıçdaroğlu adayın ne zaman açıklanacağını söyledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6’lı masanın hükümet programını yazdığını ve programın tamamlanmasının ardından adayın belirleneceğini söyledi.
 Tarih: 12-11-2022 17:21:46
Kılıçdaroğlu adayın ne zaman açıklanacağını söyledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa programı çerçevesinde İnegöl ilçesinde STK temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıda katılımcıların sorularını da cevaplandıran Kılıçdaroğlu, orman köylüleri ile alakalı soru üzerine, “Orman köylüleri toplumun en fakir kesimi. Kırsalda yaşayan ve çalışan gençlerin ve kadınların sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek. Bu sayede göçün önüne geçilecek, orman köylüsü ormanı koruyacak. 16 madde açıklayacağım" dedi.
Spor alanları ve uyuşturucu konusundaki bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, “Spora mutlaka destek verilmesi lazım. Gençlerin enerjisini atması lazım, gençlerin en temel problemi uyuşturucu. Baronlar fink atıyorlar. İktidara geldiğimizde baronların burnundan fitil fitil getireceğim. Önce gençleri uyuşturucuya alıştırıyorlar, sonra torbacı yapıyorlar. Tek gelir kaynakları bu. Bir anne ve baba ile görüştüm, tam bir felaket, 'Evde televizyon kalmadı' dedi. Anneler akşam çocuğunun telefonuna bakıyor sattı mı satmadı mı diye. Ben uyuşturucuyu Türkiye’nin gündemine getirdim bana kızdılar ama Türkiye bu konuda tam bir felaket içinde. Uluslararası mafya Türkiye’ye gelip şu an istediğini yapıyor. En büyük gücü siyasilerden alıyorlar, fotoğraf çektiriyorlar. Bunu önlemek çok basit. Polise şunu diyeceksiniz; uyuşturucu ile mücadele yapın, kim sizi engellemeye çalışıyorsa söyleyeceksiniz, ben onu bir gün bile tutmam” diye konuştu.
Üç harfli marketlerin esnafı bitirdiğini ve çok güçlü olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Ali Coşkun, Plan ve Bütçe Komisyonunda 'Bu sorunu çözeceğim' demişti, herkes alkışlamıştı. Ali Coşkun bir daha milletvekili olamadı. Bunların gücünü göstermek için söyledim. Esnafı perişan ettiler, her şeyi satıyorlar. Okullar açılıyor kalem satıyor, esnaf nasıl yarışsın bununla. Esnaf orta direktir. Bu konuda bizim düşüncelerimiz var, çözeceğiz” dedi.
Nakliyecilerin maliyetlerinin artması konusunda sorulan soruya cevap veren Kılıçdaroğlu, “Tır şoförleri, kamyon, otobüs şoförleri, halk otobüsleri şoförleri ile toplantı yaptık. Taşıma sektörü ile alakalı hangi kararları alacağımızı belirledik. Nakliyecinin korunması lazım. Pek çok şikayet var. Lastik pahalı, akaryakıt pahalı, yedek parça pahalı, paralı yollar pek çok şikayeti var. Dinlediğiniz zaman dert dinliyorsunuz. Bunların tamamı çözülebilir. Fiyat istikrarını sağlamaktan sorumlu
kurum Merkez Bankası. Kanun bunu diyor ama Merkez Bankası'nın iradesi yok, sadece talimatla karar alıyor. Bu yüzden enflasyonu durduramazlar. Enflasyon devam ettikçe düşük gelirliler perişan olur, esnaf perişan olur, memur, işçinin maaşları enflasyon karşısında erir. Daha fazla para vereceğiz demek enflasyonu düşürmez. Kişinin satın alma gücünü arttırmanız lazım. Maaşlar artıyor ama hayat standardı ve alım gücü artmıyor" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi öncesinde hükümet programı yazdıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “6’lı masada cumhurbaşkanlığı adaylığı hiç konuşulmadı. Sadece cumhurbaşkanlığı niteliklerini belirleyen bir açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanının nitelikleri ne olmalı, örneğin devleti tanımalı, ahlaklı birisi olmalı, devlete liyakata önem vermeli. Kim aday olmalı diye hiç tartışmadık. Ali mi olacak veli mi olacak yok bunlar. Anketle cumhurbaşkanı adayı seçilmez arkadaşlar. Siz devleti yöneteceksiniz, devlet akılla, bilimle, tecrübe ile yönetilir. Sorun şudur; cumhurbaşkanı seçildi ertesi gün 'Ne güzel tek imza ile her şey oluyor. Nereden çıktı bu güçlendirilmiş parlamenter sistem' derse ne olacak. Bunları da düşünüyoruz. Artık seçimi kazandık cumhurbaşkanı geldi, bizim hedeflerimiz var. Örneğin biz hükümet programı yazıyoruz. Bu program üzerinde 6 parti çalışıyor. Bu programlar bittiğinde bir araya geleceğiz. Diyorlar ya 'Cumhurbaşkanı adayını niye belirlemiyorsunuz?' Ya önce ekonomide, sanayide, eğitimde, teknolojide, dış politikada, iç politikada ne yapacağımızı kamuoyuna anlatmamız lazım. Önce kendi aramızda anlaşmamız lazım. Bunun alt yapısını oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.
Pop star seçmediklerini, liyakat üzerine devleti inşa edeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Güçlendirmiş parlamenter sisteme nasıl geçeceğiz, hangi takvimde geçeceğiz, bunun da şu anda çalışması yapılıyor. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra cumhurbaşkanı adayı belirlemesi çalışmasına sıra gelir. Cumhurbaşkanının adından, soyadından ziyade eski sisteme devamı mı edeceğiz yoksa sistemi mi değiştireceğiz. Sistemi değiştireceksek sorun yok. Biz pop star seçmeyeceğiz arkadaşlar, biz altı liderin uyum içinde çalışacağı bir ortamı oluşturmak istiyoruz. Geldik birini seçtik koltuğa oturdu, ertesi gün liderlerle kavga etti, olmaz. Biz cumhuriyeti yeniden inşa edeceğiz. Çürüyen kurumları yeniden ayağa kaldıracağız. Devleti bilmeyen, tanımayan, ne olduğunu bilmeyen birine gel sen cumhurbaşkanlığı yap diyeceğiz. Çok seviliyor olabilir ama devlet ayrı, siyaset ayrıdır. Devlet liyakat üzerine inşa edilir, siyasette liyakat yoktur. Örnek vereyim devlette şef olacaksın, şef olmanız için KPSS'yi vereceksin memur olacaksın, sonra asil memur olacaksın, bir süre sonra şeflik sınavını kazanırsan şef olacaksın. Peki, bakan olmak için ilkokul diploması ve savcılıktan temiz kağıdı; cumhurbaşkanı olmak için ilkokul diploması yerine üniversite diploması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı konusunda her birimizin duyarlı olması ve bugün yaşadığımız birlikteliği sürdürmemiz lazım“ dedi.
İnegöl’ün il olması ve CHP’nin İnegöl’de seçilecek bir yerden milletvekili adayı göstermesi sorusuna ise Kılıçdaroğlu, “Bu önemli bir talep aslında. Dediğiniz gibi il olma kapasitesine sahip olan bir kentte seçilecek sırada bir milletvekili adayının olması önemli. Bu sayede sorunlar parlamentoda sağlıklı bir şekilde dillendirilecektir“ cevabını verdi.
Toplantının ardından Kılıçdaroğlu İnegöl’den ayrıldı.

Etiketler
  DİĞER POLİTİKA Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş