Eker örnek alınmalı

Otizmli bireyler Eker Süt ve Süt Ürünleri Fabrikası'nda üretimin içinde harikalar yaratıyorlar.
 Tarih: 13-05-2023 00:02:20   Güncelleme: 13-05-2023 00:32:20
Eker örnek alınmalı

Bursa Otizmli Bireyler İle Anneleri Yardımlaşma Derneği, 10-16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla il genelinde gerçekleşen farkındalık çalışmalarını sürdürdü.

Bursa Otizmli Bireyler İle Anneleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Kıymet Bilgici, “Ülkemizde yaklaşık 10 milyon ile 12 milyon arası engelliler nüfusu olduğunun varsayımından hareketle öncelikle Erişilebilirlik çalışmalarına hız kazandırmak zorundayız. Eğitim, Sağlık, istihdam, sosyal yaşam alanlarındaki düzenlemelerin bir an evvel tamamlanarak özel gereksinimli bireylerin Aktif Yurttaşlık haklarını desteksiz kullanabilir duruma getirmeliyiz” dedi.

KARGA TULUMBA TAŞINIYOR

Başkan Bilgici, “Önümüzde bir seçim var ve benim ilimde hala ortopedik engelli vatandaşlarımız ve yaşlı vatandaşlarımız oy kullanabilmek için belirlenen sandıklara karga tulumba taşınarak ikinci ve üçüncü katlarda belirlenen sandıklarda oy kullanmaya çalışıyor” dedi.

DESTEK YETERLİ DEĞİL

“Tabi ki gelişmeler de var, yerel yönetimler özel gereksinimli bireylere servis temin ederek sandık bölgesine getirip götürmek için destek veriyor ama yeterli değil” diye sözlerini sürdüren Başkan Bilgici, “Bununla birlikte BOBAYDER olarak bizler daha çok bu dönemde eğitimlerini bitirip evlerine gönderilen otizmli, down sendromlu gençlerimizin istihdamında ilgili çalışmaların takipçisiyiz” dedi.

GURUR DUYUYORUZ

Başkan Bilgici, “Çok az sayıda yüzümüzü güldüren çalışmalar var. Bursa olarak gurur duyduğumuz EKER süt ve süt ürünleri fabrikası' da bunlardan biri. Ülkemizde ilk ve tek olan "Otizmli Bireyler İş Gücünde" projesinin kamu ve özel sektörde de sahiplenilmek ve yaygınlaştırılması için ortak çatı olan Türkiye Otizm Meclisi üye dernekleri olarak her ortamda tanıtımını yapıyoruz, destek istiyoruz. 

Eker’de 12 ağır otizmli birey iş koçu desteği ile 5. Yılını tamamladı. İlk başlarken bire bir iş koçuyla başlayan otizmli bireyler artık 3 otizmli 1 iş koçu desteği ile Eker’de üretimin içinde harikalar yaratıyorlar. Bu çalışmanın İşkur ve SGK gibi devlet kurumlarınca yasal desteklerle özendirilmeli ve yaygınlaştırılmalı. Bu gençler pasif durumdan kurtarılmalı, aktif üreten toplumun içinde yerini almalı” dedi.

ENGELSİZ MUTFAK

Başkan Bilgici, “Bugün Yıldırım belediyesinin katkılarıyla düzenlenen "Engelsiz Mutfak" yarışmasında gençlerimizde yer aldı. Otizmli ve down sendromlu gençlerimiz mutfaktaki hünerlerini büyük başarıyla göstererek madalyalarını aldılar. Bu çalışmalar bizler için çok değerli, istihdamın her alanında özel gereksinimli gençlerimiz yer bulabilmeli ve desteklenmeli.”

KUTLANACAK BİR HAFTA DEĞİL

“Sivil toplum kuruluşları olarak bizim misyonumuz hak temelli çalışmalar olmalı. Bunun için Bursa Otizmli Bireyler İle Anneleri Yardımlaşma Derneği olarak özel gereksinimli bireylerin ve ailelerin yanında, onların destekçisi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Başkan Bilgici sözlerini şöyle tamamladı: “Şunu da özellikle vurgulamak isterim engelliler haftası kutlanacak bir hafta değildir. İyiki engelli oldunuz gibi bir yaklaşımı kabul etmiyoruz. Engelliler haftası farkındalık oluşturmak ve harekete geçme haftasıdır. Kurumlar kamu ve özel sektör eğer engellinin yanındaysa bu haftaya kadar kaç engelliyi istihdama katabildiklerini açıklasın. Bizler de alkışlayalım.”

Etiketler
  HABER GALERİ
  DİĞER BURSA Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş