Bir şair, bir kitap: Begonya İhaneti

Kavasoğlu: Tatile çıkarken bavulunuzda kitap yoksa tatilden aynı halinizle döneceksiniz. Oysa gelişmek, oysa delişmek, oysa bütün kötülüklere direnmek için bilgi ve sanatla donanmak gerek...
 Tarih: 12-03-2023 14:51:23   Güncelleme: 12-03-2023 15:14:23
Bir şair, bir kitap: Begonya İhaneti
Ağaç Dostluğu
bir ağaç dostu olmalı insanın
dik durmayı öğreneceği
dikine yürümeyi öğreteceği
olmazsa
yani hiç olmazsa bir dostu olur
gökyüzüne türküler söyleyeceği...
 
Kaç Öpümlüktur Ömrümüz ve Begonya İhaneti... Şairin iki kitabı... Hayata sanatla tutunmak, edebiyatla solumak için okumalı... Şair Kavasoğlu'nun tabiriyle; Kavasoğlu: Tatile çıkarken bavulunuzda kitap yoksa tatilden aynı halinizle döneceksiniz. Oysa gelişmek, oysa delişmek, oysa bütün kötülüklere direnmek için bilgi ve sanatla donanmak gerek...
 
 

Lirik şiirler, sıcak söyleyişler: ‘Begonya İhaneti’
(Figen Şentürk, Cumhuriyet Gazetesi)
Begonya İhaneti (Klaros Yayınları), Hikmet Kavasoğlu’nun ikinci şiir kitabı. Şair, günümüz şiirinin eski biçemiyle ama yeni dizeler kurmayı deniyor, lirik şiir anlayışını sürdürürken okur kitlesinin yakınlık duyacağı dizelerle edebiyatımıza incelikli sıcak söyleyişler kazandırıyor.
TEMALARI: İŞÇİ SINIFI, KADIN, İHANET, SİSTEM, İNSANLIK
Hikmet Kavasoğlu’nun ikinci şiir kitabı Begonya İhaneti (Klaros Yayınları), lirik şiir anlayışını sürdürürken okur kitlesinin yakınlık duyacağı dizeler kurup edebiyatımıza farklı incelikte sıcak söyleyişler kazandırdığı bir yapıt.
Şiirlerinde işçi sınıfı, kadın, ihanet, sistem, insanlık gibi temalara eğilen şair, çoğu dizesinde kadının çektiği sıkıntıları, toplumda nasıl yıpratıldıklarını, geçim sorunlarını, ne hüzünlere ve hayal kırıklıklarına maruz kaldıklarını dile getiriyor.

“....hangi kadın eteğine toplar ki / çiçeklerini iç cebinde çürütmüş bir adamı”; “…ve çiçekli bir tavırdır namlulara dik yaşamaları” dizeleri bunu örnekliyor.

Kavasoğlu, değişik meslek insanlarını alırken, farklı sınıflarla gelir gruplarından insanların hayat şartlarını da konu ediniyor kendisine:

“ben bakkalım / müşteriye yüz gram peyniri / sen tart da ver bakalım / kefeye nasıl hafif gelir / keseye nasıl ağır”

KAPALI AMA GÜÇLÜ DİZELER

Şair dizelerini, ilk okunuşta kendini hemen ele veren, her okura yakın duran yaklaşımla kuruyor. Belki biraz kapalı olsa, bizi biraz daha düşündürse, güçlü dizelerin yapıtın tamamına evrilmesiyle daha sıkı bir şiir karşılayabilirdi okuyucuyu.

Buna karşın, şairin yine de akıldan kolay kolay çıkmayacak pek çok dizesi yer alıyor kitapta, “İncir Reçeli”inde olduğu gibi:

“belki kuş verir bu bahar beraber diktiğimiz ağaç”, “biliyorsun sen benim dudak işçimsin”

Başka şiirinde farklı bir göz göze geliş daha: “kalbimi vardiyana ayarla.”

Arada, kurduğu artalanla da geliştiriyor şiirini Kavasoğlu. “Huzursuz Karyola”da şu dizeler çıkıyor karşımıza: “Burnu yanlış hayatlar gösteren pabuçlarını boyardım, ipince bir kırmızısı vardı”

Bazı şiir adları ilginç, bu şiirler diğerlerine göre daha güçlü kurulmuş ve ince işçilikli dizelerle taçlandırılmış. Bu bakımdan, şiirde başlığın, okuru ne kadar etkilediği ve şiire davet ettiği, bununla birlikte ilk dizelerin önemi “Hiç İnsanım Yok” adlı şiirde görülebiliyor:

“hiç insanım yok dedi / herkes etimden geçmek istedi / herkes yarasından kör kama gibi çıkmış / kimsenin aklında kalbi yok / yatalım diyor sinsi sinsi / tenime değecek ten değil yılan derisi”

Bir sonraki şiir kitabında, daha az şiirle ama daha sıkı örülmüş dizelerle, okur önüne çıkacağı kestirilebilir şairin. Begonya İhaneti, okunmaya değer güzelliğiyle hepimizi kucaklıyor. Bize de şaire “yol açıklığı” dilemek düşüyor.

 

Hikmet Kavasoglu

Hikmet Kavasoglu, 1970' te Artvin -Borçka' da doğdu. Çalkantılı bir öğrenim dönemi geçirdi. 1992 de İnsancıl dergisini okumaya başladıktan sonra şiir ve edebiyatla tanıştı. 

Hasan Hüseyin Korkmazgil, onu şiirle zenginleştiren ilk şairlerdendir. İnsancıl, Sanat ve Hayat, Berfin Bahar, Evrensel Kültür ve Ulak gibi dergilerde şiirlerine yerverildi. Önceleri çeşitli işlerde çalışan Kavasoglu, 2000 yılında yeni girdiği kurumda, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde görev yaptı. 2012 yılından beri İstanbul'da çalışmaya devam etmektedir.
Evli ve iki çocuk babasıdır.
İlk kitabı " Kaç Öpümlüktur Ömrümüz" adıyla yayınlandı.
" Begonya İhaneti" şairin ikinci kitabıdır.

  HABER VİDEOSU
Etiketler
  DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş