BALKANTÜRKSİAD’DAN ‘BAŞKENT BULUŞMALARI’

Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin artırılması misyonu ile kurulan ve 11 yıldır bu konuda çalışmalar yürüten Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Ankara’da ‘Başkent Buluşmaları’ düzenledi.
 Tarih: 20-10-2022 14:06:50
BALKANTÜRKSİAD’DAN ‘BAŞKENT BULUŞMALARI’

BALKANTÜRKSİAD’ın Ankara’da Atakule’de ilkini gerçekleştirdiği Başkent Buluşmalarına, Balkan ülkelerinin Ankara Büyükelçileri ve Diplomatik Misyon Temsilcileri, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Gençlik ve Spor eski Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile AK Parti Bursa Milletvekilleri Ahmet Kılıç, Refik Özen, Atilla Ödünç, Zafer Işık, Emine Yavuz Gözgeç ve Mustafa Esgin, CHP Bursa Milletvekilleri Prof. Dr. Yüksel Özken ve Orhan Sarıbal ile İYİ Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu yanı sıra TBMM Balkan Ülkeleri Dostluk Grubu Başkanı Milletvekilleri ile BALKANTÜRKSİAD Üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir, “Üyemiz olan iş insanları ile Balkan ülkelerinin Ankara Büyükelçilerini tanıştırmak ve yeni dostlukların kurulmasını hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz ki ekonomik ilişkilerin temelinde dostluk ve barış vardır” dedi.

Konuk Büyükelçiler ile Diplomatik Misyon Temsilcilerine Bursa ve Bursa ekonomisi hakkında bilgiler aktaran BALKANTÜRKSİAD Başkanı Şakir, “Bursa; 3.1 milyonluk nüfusuyla ülkemizin dördüncü büyük kentidir. Bursa aynı zamanda nüfusu içerisinde Balkan ve Rumeli kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı bir kenttir. Günümüzde önemli bir üretim ve ticaret merkezi olan Bursa geçmişte de tarihi İpekyolu’nun Anadolu’daki son durağı durumundaydı. Bugün itibariyle otomotiv ana ve yan sanayi ile tekstil başta olmak üzere makina sanayinden tarım ve tarıma dayalı gıda sanayiine kadar pek çok alanda üretim yapılan Bursa’da 17 tane organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Bursa aynı zamanda yıllık 26 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle önemli bir ihracat ve ithalat kentidir” şeklinde konuştu.

BALKANTÜRKSİAD’ın 11 yıl önce kurulduğunu ve Dernek üyesi 400’ü aşkın Balkan ve Rumeli kökenli iş insanının Bursa ve ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağladığını ifade eden Şakir, “Bugüne kadar yurtiçinde ve bütün Balkan ülkelerinde sayısız toplantılar gerçekleştiren, ticari heyetlerle ziyaretlerde bulunan ve Balkan ülkelerinden iş insanı heyetleri ağırlayan bizler bu akşam sizlerle beraber olmak istedik” dedi.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: BALKANLAR İLE DÜNYAYA ÖRNEK KARDEŞLİK BAĞLARIMIZ VAR

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da gönderdiği mesajda, “Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki ilişki dünyaya örnek olacak bir kardeşliği yaşatması bakımından önemlidir. Balkan ülkeleri ile ortak noktalarımız sadece tarihi kökleri yüzlerce yıl önceye dayanan bir geçmişten değil, orada hala daha yaşayan soydaşlarımızın varlığından da kaynaklanıyor. Şükürler olsun Türkiye ile Balkan ülkeleri halklarının birbirine olan güçlü muhabbet bağı karşılıklı olarak katlanarak devam ediyor. Daima da böyle olması yönünde gayretlerimiz sürecek, ekonomik, siyasi kültürel ilişkilerimiz artarak devam edecektir” dedi.

İSMAİL TATLIOĞLU: KOMŞUNUZ GÜÇLÜYSE SİZ DE GÜÇLÜ OLUYORSUNUZ

BALKANTÜRKSİAD’ın Başkent Buluşması’nın açılışında ilk olarak kürsüye gelen İYİ Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “BALKANTÜRKSİAD’ı Ankara Buluşmasını organize etmesi nedeniyle tebrik ediyorum. İş alemi bu şekilde gelişiyor ve bu tür entegrasyonlar çok önemli. Türkiye’nin çevresinde yaklaşık 550 milyon kişilik bir nüfus var ve bu bölgede üretilen milli gelir 7 trilyon dolar. Bu nedenle biz Türkiye olarak güçlü bir bölgeyi inşa etmeliyiz. Çünkü zayıf bölgenin güçlü ülkesi olmaz, komşunuz güçlüyse siz de güçlü oluyorsunuz.  Türkiye’nin temel dış politikasında da merkezine ekonomik coğrafyayı koyduğu güçlü bir politika olmalıdır” şeklinde konuştu.

YÜKSEL ÖZKAN: BALKANTÜRKSİAD’I GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM

Toplantıda daha sonra konuşan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan da programı organize eden BALKANTÜRKSİAD Yönetimini kutlarken şunları söyledi:

“11 yıllık bir geçmişi olan genç ve dinamik bir sivil toplum kuruluşu olan BALKANTÜRKSİAD’ı gönülden tebrik ediyorum. Kurucuları arasında yer aldığım BALKANTÜRKSİAD ekonomik işbirliği anlamında Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında önemli çalışmalar yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştiriyor. Üyelerimiz BALKANTÜRK Eğitim Vakfı aracılığıyla eğitime yönelik önemli katkı sağlıyorlar.”

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: BU ETKİNLİK, BALKAN BULUŞMASI PLATFORMUNA DÖNÜŞECEKTİR

BALKANTÜRKSİAD’ın Başkent Buluşmasında son olarak konuşan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu da, “BALKANTÜRKSİAD, Balkan Ülkelerinin Ankara Büyükelçilerini ve TBMM’deki Balkan ülkelerinin Dostluk Grubu Başkanı Milletvekillerini üyeleriyle bir araya getirerek düzenlediği Başkent Buluşması ile çok başarılı bir Balkan Buluşması organize etmiş. Bu organizasyonun gelecekte içerisine başka fonksiyonları da katmak suretiyle Balkan ülkeleri arasındaki ticaret hacmine katkı sunacak önemli bir platforma dönüşeceğine inanıyorum. Bu bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bizim Balkanlara bakış açımız, bu bölgenin hem etnik hem de dini her türlü çatışmadan uzak tutulmasıdır. Diğer taraftan Bursa ile Balkanlar arasında organik bir bağ bulunmaktadır ve akrabalık ilişkilerine dayanan bu bağ Balkan coğrafyasıyla ticareti hacmini geliştirmek açısından da önemlidir. Dileğimiz ve temennimiz, sağlanacak ve temin edilecek işbirlikleri ile birlikte bu coğrafyada ticaret hacminin gelişmesidir” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra toplantıya katılan BALKANTÜRKSİAD üyeleri Balkan ülkelerinin Ankara Büyükelçileri ve Diplomatik Misyon Temsilcileriyle yeni işbirliği imkanları geliştirmek adına görüşmelerde bulundular.

Etiketler
  DİĞER BURSA Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş