Aileleri uyardı

Özel Medicabil Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Nurana Karımova, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu konusunda aileleri uyardı.
 Tarih: 07-02-2024 15:50:55
Aileleri uyardı

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısının konması için yaş ve gelişimsel düzeyle uyumsuz hareketlilik, dürtüsellik ve dikkatsizlik belirtilerinin birden fazla ortamda gözlenmesi gerektiğini ifade eden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Nurana Karımova, “Bireyin aile ve okuldaki davranışlarının takibi önemlidir. Ebeveynlerden ve öğretmenlerden alınan bilgiler sonucunda, bireyin okuldaki ve evdeki performans ve davranışlarının değerlendirilmesi ile tanı konulur. Yardımcı araçlar olarak öz bildirim ölçekleri ve nöropsikolojik testler kullanılabilir” dedi.

 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu değerlendirme sürecinde ayrıntılı bir klinik, gelişimsel ve tıbbi öykü takibinin önemli olduğunu dile getiren Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Nurana Karımova, “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olgularının bir kısmında bebeklikten itibaren zor mizaç özellikleri görülebilmektedir. Okul öncesi dönemde ev içinde öfke nöbetleri, uyku sorunları, kazalar ve yaralanmalar, konuşma gecikmesi ve bozuklukları başvuru nedenleri arasında yer alabilir. Okul öncesi dönemde etkinlikleri tamamlayamama, aşırı hareketlilik, akran sorunları, uykuya geçiş sorunları ve inatlaşma ön planda görülebilir. Okul döneminde akademik sorunlar, aşırı konuşma /konuşurken araya dalma, yönergeleri takip edememe, organizasyon sorunları, akran sorunları, ders sırasında yerinde duramama başvuru nedenleri arasında yer alabilmektedir” şeklinde konuştu.

 

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Nurana Karımova, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğunun ergenlik döneminde de devam edebildiğini ve bu dönemde olağan gelişimin bir parçası olarak gözlenen dürtüsel davranışları şiddetlendirebildiğini belirtirken şunları söyledi: “Yaşla birlikte aşırı hareketlilik yerini içsel huzursuzluğa bırakırken, dikkatsizlik ve organizasyon sorunları devam etmektedir. Ergenlikte Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı öfke kontrol sorunlarına, sigara, madde ve alkol kullanım sorunlarına da yol açabilmektedir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı ergenlikte %60-85, erişkinlikte %40-60 oranında devam etmektedir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısının erişkinlikte devamı için risk etmenleri; öğrenme sorunlarını, semptomların şiddetini, eş tanı sayısını, ailede ruhsal bozukluk ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu varlığını, düşük sosyoekonomik düzeyi ve geç/yetersiz tedaviyi içermektedir. Çocukluk ve ergenlikte Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu için tedavi görmenin sayılan olumsuz sonlanımlar için koruyucu etkisi bulunmaktadır.”

 

Özel Medicabil Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Nurana Karımova açıklamasının sonunda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun tedavisi ile ilgili, “İlaç, psikososyal ve alternatif tedavi yöntemleri olarak sıralanabilir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu süreğen, işlevselliği yaygın olarak etkileyen ve sık olarak diğer ruhsal bozuklukların da eşlik ettiği bir bozukluk olduğundan çok boyutlu bir tedavi yaklaşımı önerilmektedir” dedi.

Etiketler
  DİĞER BURSA Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş