Kazım Güçlü
  09-07-2020 13:12:00

“… KOLAY ÖLÜMLER ÇAĞI”

Devlet Tiyatroları’nda geçtiğimiz sezon sergilenen “AKŞAM YEMEĞİ” oyunu, Hollanda’da evsiz yaşlı bir kadının, bir gece uyumak için sığındığı bankamatikte hunharca öldürülmesi ve bu cinayetin örtbas edilme çabasını konu eder. Olayı ve faillerini kamuoyunun dikkatinden kaçırmak amacıyla girişilen çirkin pazarlık, lüks bir lokantada tertip edilen bir yemekte gerçekleşir. Gerçek bir olayı konu edinen romandan Kess PRİNS’in uyarladığı ve Süheyla ELBAŞ ZEYBEK’in yönettiği oyun, orta sınıfın, bir başka deyişle burjuvanın ikiyüzlülüğünü, daha da ötesi çürümüşlüğünü göstermesi açısından iyi bir örnektir.

***

Yaşamın gerçeği kurgunun sınırlarını zorluyor. Bu sefer bizden tertip edilmiş bir akşam yemeği bomba gibi düştü gündeme. MÜSİAD Bursa Şubesi, Sakarya Hendek’te patlayan havai fişek fabrikasının sahibine moral olsun diye, yönetici ve üyeleriyle bir lokantadaki buluşma anlarını fotoğrafla ölümsüzleştirip sosyal medyada paylaştı. Üstelik enkazın soğutma çalışmaları sürerken ve kayıp olan işçilere daha ulaşamıyorken… Başkalarının iş kazası dediği bu “cinayet” karşısında MÜSİAD’ın yapabildiği ilk şey “MÜSİAD Sakarya Başkanı Yaşar Coşkun’un Yanındayız” sloganını patlatmak oldu.

Açılımı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği olan MÜSİAD’daki “MÜ” kısmının aslında “Müslüman”ı işaret ettiği söylenir. En azından bizim mahalledeki algısı “Müslüman Sanayici ve İşadamları Derneği”. Vaktiyle bu derneğin kurucu genel başkanı Erol YARAR, bir mülakatta “asıl gerçek burjuva biziz” diyerek, ne derece kapitalizme içre olduklarını samimiyetle dile getirmiş; “Allah insanı iki biçimde sınar, birincisi yoksullukla, ikincisi ise zenginlikle… Ben zenginlikle sınananlardanım.” sözleriyle “pazar” ve sonuçlarına (hızlı yoksullaşma, artan eşitsizlik, toplumsal-ekolojik felaketler vs) dolaylı da olsa kutsiyet atfetmekte bir beis görmemişti.

***

Gerçi MÜSİAD Bursa Şubesi gelen tepkiler üzerine, fabrikanın sahiplerinden Yaşar COŞKUN’u destekleyen “tezahürat görünümlü” paylaşımı Twitter hesabından hemen kaldırdı ve ardından (mealen) şöyle bir açıklama yaptı: “Bu fotoğraftaki, tertip edilmiş bir yemek değil, işçilerimiz için neler yapabiliriz toplantısıdır .” Hoyratlığın böylesine susuyor insan, sessizliğine gömülüyor adeta…

***

“Bir kuşun uçuverişi gibi kolay ölümler çağı” der ya Gonca ÖZMEN… Ah ki ah!.. Biz sizin cemaziyelevvelinizi biliriz. Elbet sorarlar bir gün “… kimdir bunlar?” Diyeceğiz ki “… kendine Müslüman!”

  Bu yazı 2402 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş