Ercan AKYILDIZ
  Güncelleme: 06-04-2020 17:43:00   06-04-2020 15:50:00

Çavuşoğlu: Sağlıkta en iyi il olmamız boşuna değil

Etrafımızda yaşananlardan hiç ders almıyormuş gibi,toplum olarak yaradılışımızdan gelen özelliklerimiz,huylarımız birileri tarafından sürekli erozyona uğratılmak isteniyor.

Sebebi nedendir tam olarak bilinmiyor ama karşı çıkmanın, toplumsal hayatımızı ne denli tehdit ettiğini bugün daha iyi anlayabiliyoruz..

Ancak benim yanıtını aradığım soru şu: Bize duyguları unutturan mikrobik bir hastalık olan“Karşı çıkmak”bizim toplumsal hayatımızda nasıl geçer akçe oldu?

Özellikle sağlık konusunda..

Ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da adeta seferberlik ilan edilmiş..

Herkes,herkesim taşın altına elin koymaya çalışıyor.

 

“EvdeKal”çağrılarının sürekli tekrarlandığı bir günde, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Bursa milletvekili Hakan Çavuşoğlu ile Bursa’nın sağlığını konuşarak son 10 yılın analizini yaptık…

Bakın;

Bursa’nın doğu yakasının yükünü çeken Şevket Yılmaz hastanesinde 2009 yılında bir yangın çıkmış, hastanede sadece acil sağlık hizmetleri veriliyordu. Bunun dışında başta ameliyathane ve yoğun bakımları olmak üzere bir çok hizmet ağır aksak yürüyor ve diğer nitelikli hizmetlerin hiçbiri verilemiyordu.

Bursa’nın büyük bir bölümüne hizmet veren adeta Bursa’nın amiral gemisi olan bu hastanenin bu durumu Bursa’yı da sıkıntıya sokmuştu. İlk iş olarak ana binanın yanan kısımlarını tamamen elden geçirerek hastaneye yenilendi.

İlaveten kaba inşaatı bitmiş olan kadın doğum hastanesinin İnşaatı bitirilerek halkın hizmetine sunuldu…

Diğer taraftan hayırsever tarafından henüz kaba inşaatı bitirilmiş olan Dörtçelik Ruh ve Sinir hastanesinin ikmal inşaatı tamamlanarak 1,5 yılda hizmete girmiş oldu. Aynı yıl Bursa’da Aile Hekimliğine geçilerek Türkiye’de Aile Hekimliğine giren en büyük il olma unvanına kavuştu.

‘Bursa bugün iyi durumda ama tedbiri elden bırakmamalıyız’ diyen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’ndan dinleyelim devamını..

Şöyle diyor Çavuğoğlu;

Bursa’da sağlık alanında yapılan yatırımlarının bugün  ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Bursa’da ki hastanelerin envanteri çıkarıldığında şunu görmüştük, 17 ilçenin 17 hastanesinin tamamı ve merkezdeki hastanelerin tamamı, deprem ve yangın yönetmeliğine uygun değildi. Ayrıca yoğun bakım yataklarının çok yetersiz olduğunu tespit edilmişti.

Bölge ili olmamıza rağmen bir çok nitelikli hizmette aksamalar yaşanıyor, bazı hastalar il dışına sevk ediliyordu.

Sağlık hizmeti sunumu sıralamasında, Bursa istenilen noktada değildi.

Bu süreçte Bursa’nın stratejik eylem planı yapılarak, kentteki bütün kamu hastanelerinin yenilenmesi kararı alındı.

Bu yapılanma ile birlikte tüm ilde 350 olan yoğun bakım yatak sayısını bin 750’ye, büyük çoğunluğu niteliksiz olan 4 bin 500 olan yatak sayısı da tamamı nitelikli olan 10 bin yatağa çıkarıldı.

Diğer taraftan ruh ve sinir hastalıkları tedavisinde her gün Bakırköy’e taşınan insanlarımızın, inşaatını tamamladığımız Ruh ve Sinir Hastanesi’nde tedavi ederek il dışına sevklerini bitirmiş olduk.

Bunlara ilaveten Bursa bölge ili olmasına rağmen Sağlık Bakanlığına ait herhangi bir eğitim araştırma hastanesi bulunmuyordu.

Bu sorunu  çözmek için önce Yüksek İhtisas Hastanesini, Eğitim Hastanesi yaptık. Daha sonra Şevket Yılmaz Devlet Hastanesini eğitim-araştırma hastanesi yaparak, her iki hastaneyi birleştirdik.

2019’a geldiğimizde;

17 ilçenin tamamının hastanesi yenilenmiş oldu…

Üç diş hastanesini Bursa’ya kazandırmış olduk…

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Benim hayalim” dediği, hizmete giren Bursa Şehir Hastanesinin, bugün ne kadar önemli bir işlev yüklendiğini hep birlikte görüyoruz.

İçinde bulunduğumuz olağanüstü durum nedeniyle şehir hastanesinin üstlendiği görev takdire şayandır.

Bursa’da gerek “Korona virüs testi” gerekse yatak kapasitesi konusunda hiçbir sorun yoktur. Gereken ne ise yapılıyor. Valimiz Yakup Canbolat başkanlığında oluşturulan Pandemi kurulu, gelen tüm taleplere anında cevap veriyor.

Şimdi;

Her ne kadar birileri gözlerini kapatarak yapılanları görmek istemezse de, Bursa milletvekilimiz Hakan Çavuşoğlu ile geçmişe yaptığımız yolculukta farklı yatırımlar ve organizasyonlar da gözden kaçmıyor.

Türkiye’nin en kompleks tıbbi laboratuvarı Bursa’da…

Yine Türkiye’nin en büyük ve en kompleks geleneksel ve tamamlayıcı tıp merkezi Bursa’da

Ülkenin en vizyoner  projeleri arasında gösterilen sağlıklı yaşam merkezleri, ilk defa Bursa’da hayata geçirilerek Türkiye de rol  model olmuş.

Şunu ifade etmek istiyorum…

Cumhuriyet tarihinde yapılan yatırımların on katı son on yılda yapılarak Bursa Büyük Şehirler arasında en iyi sağlık hizmeti sunan il unvanını boşuna kazanmış değilmiş.

Devam eden çalışmaları önümüzdeki günlere bırakarak,Bursa milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun şu ifadeleriyle yazımızı sonlandıralım;

“Bugün insanlarımızın sağlığı için mücadele eden sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. Bursa’nın diğer illere nazaran iyi durumda olmasını sağlık çalışanlarımıza borçluyuz.Ayrıca sağlık çalışanlarına kapılarını açan otel sahiplerine ve cebinden parasını ödeyerek yine sağlıkçıların emrine otel tahsis eden iş insanlarımıza şükranlarımızı sunuyorum.”

Biz de Bursa için Bursa’da yaşayan insanların sağlığı için mücadele eden insanları buradan bir kez daha selamlıyoruz..

İyi ki varsınız..

  Bu yazı 3505 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş