Adem Yakıncı
  Güncelleme: 11-05-2020 12:47:00   10-05-2020 22:22:00

Sporda İZOLASYON ve NORMALE DÖNÜŞ

Pandemi sürecinde hepimiz ev izolasyonu konusunda eğitim ve bilgi sahibi olduğumuz doğrudur. Fakat sporcuları ev izolasyonu konusunda eğitirken önemli bir husus, özellikle egzersiz yoğunluğu ve süresi ile ilgili olmaktadır. Sporcuların evde yaptıkları fiziksel egzersizler performans uygunluğu için yeterli değildir. Yapılan çalışmaları takip etmek, hangi düzeyde gerçekleştiğini görmek ve ölçmek mümkün değildir.

Sağlıklı yaşam için bu tip ev egzersizleri kabul edilebilir, bu hareketlerle fiziksel zindelik sağlamak, bağışıklık sistemini güçlü kılmak için mümkündür, ancak üst düzey sporcular elit antrenman programına göre çalışmak zorundadır. Yüksek düzeyde fiziksel ve zihinsel zindeliği korumak için yüksek yük ve azami yoğunluk antrenmanları ile mümkündür. Bu açıdan ev ortamları her sporcu için uygun egzersiz ortamlarının olmayışı, bazı spor dallarında birçok şehrimizde dahi tesis olmayışını da göz önünde bulundurduğumuzda işin ne kadar çıkmaz girdiğini görmek mümkündür.

Performans sporcusunun evde uygun antrenmanlar yapamaması nedeniyle, karantinadan sonra spora dönüşlerinde birçok sıkıntılar husule gelecektir. Bu çerçevede görülebilecek en büyük problemler zayıflayan kaslara yük binmesi sonucu sakatlıklar, vücudun normal sürede toparlanamaması, zihinsel hazırlık sürecinin uygun koşullar altında yapılamaması gibi bir çok sorunlarla karşılaşmak mümkündür.

Bu nedenle, spor yönetim organları, üst düzey rekabete hazırlanmak için sporculara ve takımlara uygun zaman sunmalıdır. Bu sorunların haricinde, yarışma eksikliği, takımlara ve sporculara ek bir sorun oluşturur, çünkü yarışmalar sayesinde sporcular fiziksel ve disiplin formlarını en iyi şekilde koruyabilmektedirler.

Bu sorunları rahat bir şekilde atlatabilmek için, fiziksel ve zihinsel olarak toparlanan sporculara, sıkışık bir yarışma programı ile rekabet faaliyetleri önemli bir gelişimsel teşvik olabilir. Karantina sonu bu tür hazırlık, kontrol ve resmi yarışmalar en iyi performansı sağlamak ve sürdürmek için önemli bir araç olarak kabul edilebilir.

Sonuç olarak, rekabetin olmaması sporcunun performansı ve zirve spor formu üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bunu en aza indirgemek, tecrit sonu fiziksel ve zihinsel egzersizlerin uygunluğuna bağlıdır. Bu süreç doğru bir şekilde tanımlanamaz ise sporcularımızı, teknik heyeti, kulüpleri, federasyonları ve spor üst yönetimini zorlu bir süreç beklemektedir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı özellikle Olimpiyat Kotasına girmiş belirli kriterlerde olan sporcularımıza illerde özel izin çıkartarak branşa uygun tesislerde antrenman yapmalarına imkan sağlamıştır.

Tüm sporcularımıza ve antrenörlerimize normale dönüş için fizyolojik ve psikolojik kaybımızın en az olması için süreci sağlıklı yönetmelerini tavsiye ediyorum, gayretimiz normale döndüğümüzde kaybımızın en az olması yönünde olmalıdır.

Sağlıcakla Kalın

  Bu yazı 1651 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş